Kirjeenvaihtajan kommentti: Suomalaiset, tervetuloa jälleen New Yorkiin! Rajat ovat vihdoin auki – mutta ei aivan kaikille

7:23
Yhdysvallat avautuu matkustusliikenteelle maanantaina – kirjeenvaihtajamme kertoo, miten maahan käytännössä pääsee

New York todella tarvitsee turistinsa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan. 

Yhdysvallat purkaa matkustusrajoitukset maanantaina, mutta mikäli haluat kävellä Brooklynin siltaa hodari suussa, sinun täytyy olla rokotettu.

Yhdysvaltoihin matkustus on ollut vaikeaa tai lähes mahdotonta Suomesta ja muista Schengen-maista alkuvuodesta 2020 lähtien. Maahan on päässyt pääasiassa vain, jos on pysyvä oleskelulupa tai on Yhdysvaltain kansalainen.

Turistiviisumeja ei ole myönnetty ja useimmilla monivuotisillakin viisumeilla on joutunut pitämään 14 vuorokauden karanteenin Schengen-alueen ulkopuolella, esimerkiksi Meksikossa, ennen Yhdysvaltoihin pääsyä. Nyt suomalaisturistien käyttämiä ESTA-matkustuslupia jälleen myönnetään, mutta kenelle?

Molemmat tarvitaan: Täysi rokotussarja ja koronatesti

Presidentti Joe Bidenin määräyksestä 8. marraskuuta alkaen Yhdysvaltoihin saa mat-kustaa Suomesta ja muualta Schengen-alueelta, mikäli on esittää koronarokotetodistus ja todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Rokotettujen koronatesti täytyy olla otettu kolmen päivän sisällä matkustamisesta. Poikkeuksena ovat rokotteelle allergiset ja alle 18-vuotiaat, joiden ei tarvitse olla rokotettu, mutta heidän täytyy esittää todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.

Rokottamattoman nuoren testi täytyy olla otettu kolmen vuorokauden sisällä, mikäli hän matkustaa rokotetun aikuisen kanssa. Mikäli nuori matkustaa yksin, testi pitää ottaa vuorokauden sisällä matkustamisesta.

Yhdysvallat hyväksyy täysrokotetuksi henkilön, jonka toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kaksi viikkoa. Johnson & Johnson -rokotteelta riittää yksi annos. Yhdysvallat ei hyväksy kaikkia maailman koronarokotteita, mutta hyväksyy Pfizerin, Modernan, J&J:n ja AstraZenecan rokotteet. Esimerkiksi venäläistä Sputnik-rokotetta Yhdysvallat ei ainakaan vielä hyväksy.

Turistit toivotetaan tervetulleiksi

Matkustusrajoituksien purku on erityisen hyvä uutinen pitkään toisistaan erossa olleille perheille, matkailuyrityksille ja turismista riippuvaiselle New Yorkille. New Yorkin kaupunki yrittää päästä yli koronaviruksen runteleman kaupungin maineesta ja onkin kampanjoinut ulkomailla useilla miljoonilla dollareilla New Yorkiin matkustamisen puolesta. “New York Cityllä on myös sinua ikävä” -iskulause on nähty muun muassa Lontoossa.

New York todella tarvitsee turistinsa, sillä vuonna 2019, ennen koronapandemiaa, turistit toivat New Yorkiin noin 47 miljardia dollaria ja tukivat 280 000 työpaikkaa.

Ulkomaisia turisteja oli joka viidennes, mutta he toivat rahoista yli puolet. Tänä vuonna pääosin amerikkalaiset turistit ovatkin kuluttaneet alle puolet siitä, vain 24 miljardia, joten ulkomaisia turisteja tarvitaan.

Vaikka suosituilla turistialueilla asuvat newyorkilaiset saattavat olla joskus ärtyneitä hitaasti käveleviin turisteihin, kyllä hekin ottavat tyhjien liiketilojen tilalle mielummin elämää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja