Mainos

Kirjallisuuden valtionpalkinnot Tuula Kallioniemelle ja Juhani Salokanteleelle

Valtion kirjallisuustoimikunta on myöntänyt kirjallisuuden valtionpalkinnot kirjailija Tuula Kallioniemelle ja suomentaja Juhani Salokanteleelle. Palkinnot ovat 15 000 euroa.

Perusteluiden mukaan kirjailija Tuula Kallioniemi (s. 1951) kirjoittaa lapsille ja nuorille suurella sydämellä ja laajalla tunnerekisterillä. Hänen monipuolinen ja laaja tuotantonsa kattaa lähes kaikki lasten- ja nuortenkirjallisuuden lajityypit. Hän on erityisen tunnettu Reuhurinteen alakoululaisia kuvaavasta sarjastaan.

Kallioniemi on perusteluiden mukaan ansioitunut kotimaisen lastenkirjallisuuden kehittäjänä. Hänen tavaramerkkejään ovat naseva dialogi, tilannekomiikka ja jäljittelemätön kallioniemeläinen huumori. Hänen kirjojaan on ilo lukea ääneen, mikä takaa niiden suosion lasten ja aikuisten keskuudessa, sanotaan perusteluissa.

Suvaitsevaisuus laajasti tulkittuna on tunnusomaista Tuula Kallioniemen koko tuotannolle. Erityisesti 2000-luvulla hän on tehnyt tärkeää ruohonjuuritason asennemuokkausta kuvatessaan adoptiolapsia, maahanmuuttajia ja erilaisia oppijoita päiväkoti- ja koulumaailmassa.

Hänen teoksiaan on käännetty ruotsiksi, tanskaksi, viroksi ja saksaksi.

Suomentaja Juhani Salokannel (s. 1946) tunnetaan Suomessa virolaisen kulttuurin lähettiläänä. Oman kirjallisen tuotantonsa lisäksi hän on kääntänyt merkittävää virolaista nykykirjallisuutta.

Hänen suomentamiaan kirjailijoita ovat esimerkiksi Ülo Tuulik, Jaan Kaplinski, Jaan, Kross, Viivi Luik, Emil Tode, Tõnu Õnnepalu ja ennen kaikkea A.H. Tammsaare, jota pidetään Viron kansalliskirjailijana. Tammsaaren viisiosaisessa Totuus ja oikeus -romaanisarjassa käydään läpi Viron lähihistoria 1870-luvulta 1930-luvun lopulle.

Perustelujen mukaan suomentaja selviää eri tyylilajien kirjosta päätähuimaavan elegantisti: "Juhani Salokanteleen suomennos tavoittaa osuvasti Tammsaaren juurevien maalaisisäntien puheenparren ja taipuu yhtä lailla ilmaisemaan korkealentoisiakin aatteellisia pohdintoja ja tunne-elämän vivahteita."

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.