Kirjailija Juha Itkonen: Perheenjäsenelle voi olla vaikea puhua

Kirjailija Juha Itkonen kertoo Kirjapiirissä Pauli Aalto-Setälän haastattelussa tuoreesta teoksestaan Hetken hohtava valo.

Tiistain 28.8. Kirjapiirin jakson vieras, kirjailija Juha Itkonen kertoo Pauli Aalto-Setälälle uudesta teoksestaan Hetken hohtava valo. Tarina rakentuu muun muassa kodin elektroniikkalaitteiden ja niiden historian ympärille, mutta keskeinen teema kirjassa on myös rakkaus. Päähenkilö on yrittäjä, elektroniikkakauppias Esko Vuori.

– Oma isäni on yrittäjä ja olen seurannut työtä läheltä. Isäni on ollut eri alalla ja muutenkin tämä on sukufiktiivinen perhe. En sinänsä kirjoita omasta itsestäni, mutta yrittäjän henkinen maisema on jotain sellaista, jonka tunnistin.

Itkonen halusi tehdä hahmosta elektroniikkakauppiaan, koska erilaisiin teknisiin laitteisiin kiteytyy kirjailijan mielestä paljon asioita: edistystä, optimismia, tulevaisuudenuskoa sekä nostalgiaa. Avaruusteknologiallakin on teoksessa osansa.

– Se on osa sitä 60-luvun optimismia, johon oikeastaan tällainen 70-luvulla syntynyt pääsee vuonna 2010 pureutumaan vain selailemalla vanhoja lehtiä, yrittämällä mennä siihen aikaan ja mielenmaisemaan. Kyllä se optimismi, mikä on silloin tuntunut vallitsevan, tuntuu todella kadehdittavalta, Itkonen pohtii.

"Kaikki ihmiset jakavat saman ajan"

Kirjassa käsitellään myös isän ja pojan välistä suhdetta. Miehet ovat kuin yö ja päivä, mutta molemmilla on pyrkimys hakea yhteyttä toisiinsa.

– Etäisyys vain lähimpienkin perheenjäsenten välillä on aika suuri: on hankala puhua niistä asioista, joissa elämässä oikeasti on kyse – ehkä niistä sen takia on kirjoitettu.

Aalto-Setälän tiedustellessa, kenelle Itkonen on kirjansa kirjoittanut, Itkonen vastaa:

– Juhlavasti sanottu, mutta kaikille ihmiselle – enemmän kuin itselleni. Uskon, että kaikki ihmiset jakavat saman ajan ja saman elämänkokemuksen. Minä yritän kuvata sitä kirjoissani.

Katso Kirjapiirin ensimmäinen jakso: Vieraina Juha Itkonen ja Taina Latvala

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30 alkaen 28.8.2012. Uusinnat lauantaisin 16.30.

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja