Kirja-arvio: Punkin historia lapsille kerrottuna

Timo Kalevi Forss, Aiju Salminen: Mitä on punk (Rauhanpuolustajat 2018)

Mitä on punk -kirja selvittää kansitekstien mukaan mitä punkkari syö ja miten punkkari tanssii. Todellisuudessa kirjassa käydään läpi punkin historiaa, tunnetuimpia alan bändejä ja artisteja, punkin eri alalajeja, pienlehtiä ja punkkarien aatemaailmaa.

Kirja matkii punkestetiikkaa ja on jo sinällään kaunis selailuteos. Asiat on kerrottu hyvin yksinkertaisesti selkosuomella ja lapsille soveliaalla tavalla, kuvitusta on runsaasti. Kirja on tarkoitettu 5 - 12-vuotiaille mutta toimii tämä tiiviinä tietopakettina myös asiasta kiinnostuneille aikuisille.

Kun punkin syntymästä on jo noin 42 vuotta, on kirjan kohderyhmäksi ilmeisesti ajateltu vanhojen punkkarien lapset ja lapsenlapset.

Koko kirja alkaa lyhyellä punkin syntymästä kertovalla luvulla. Kirja selostaa, että punkin taustalla oli 70-luvun rockmusiikin dinosaurusvaihe, kun mammuttimaiset bändit soittivat valtavilla stadioneilla pitkiä ja mahtipontisia kappaleitaan.

Upporikkaat laulajat näyttivät valtavilla lavoilla katsojan näkökulmasta tikku-ukoilta. Koko dinosaurusvaiheen musiikissa katsojat ja kuuntelijat olivat käytännössä rahastuksen kohteita. Tähän saumaan vastareaktioksi syntyi tee-se-itse-musiikki eli punk, jota soitettiin autotalleissa ja pienissä klubeissa.

Kirja listaa Ramonesit, Clashin, Maukka Perusjätkän ja päätyy Pussy Riotiin ja "naispunkiin". Punk oli alun perin hyvin miehistä mutta 90-luvulla kehittyi riot grrrl, joka "on tyttöjen kehittämä punkin feministinen tyylisuunta".

Punkin toinen tuleminen eli hardcore-punk esitellään myös asiantuntevasti. Hc:tä "soitetaan entistä nopeammin, sen biisit ovat lyhyempiä ja sitä huudetaan laulamisen sijaan".

Kirjassa kerrotaan myös estetiikasta, kuten lävistyksistä, vaatteista, tukkatyylistä sekä punkkarien rauhanomaisesta aatemaailmasta. Tukkatyyleistä mainitaan muun muassa ramonesmoppi, devilock, irokeesi (keesi eli mohawk), psychobillykeesi, chelseahawk, rastat, chelsea cut, tuplakeesi ja pari muuta.

Takakansiteksti tiivistää ehkä kaiken oleellisen: Kirja kertoo, kuinka itse voi tehdä kaikenlaista hauskaa, kun vain hylkää turhat säännöt ja kainostelun. (Omille lapsille en tätä viitsisi varmaankaan kertoa mutta ehkäpä lapsenlapsille).  

Lue myös:

    Uusimmat