Kipeät jäähyväiset, suurta huolta sekä raskaita muistoja – näistä syistä huhtikuun alku oli kuningatar Elisabetille historiallisen vaikea

Kuningatar Elizabeth piti puheen kansalle koronatilanteesta 4:24
Kuningatar Elisabet piti historiallisen vakavan puheen kansalaisilleen koronaviruskriisin takia

Huhtikuun ensimmäinen viikko oli kuningatar Elisabetille erityisen vaikea. 

Kuningatar Elisabet, 93, piti sunnuntai-iltana 5. huhtikuuta historiallisen, vakavan puheen Ison-Britannian kansalaisille. Kyseessä oli vasta neljäs kerta, kun kuningatar puhuu suoraan kansalle koko 68-vuotisen hallitsijanuransa aikana. Windsorin linnassa nauhoitettu puhe esitettiin illalla televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa.

Aiemmat esiintymiset ovat liittyneet kuningataräidin kuolemaan vuonna 2002, prinsessa Dianan kuolemaan vuonna 1997 ja Persianlahden sotaan vuonna 1991. Sunnuntaisessa puheessaan Elisabet kannusti kansalaisia nousemaan koronapandemian haastetta vastaan.

Viime päivät eivät ole olleet lähelläkään helppoja kuningattarelle itselleenkään. Elisabetin vanhin poika prinssi Charles sai toissa viikolla diagnoosin koronavirustartunnasta. 71-vuotias Charles kuuluu koronaviruksen riskiryhmään korkean ikänsä takia. Viime viikolla Charles pääsi kuitenkin pois viikon kestäneen eristyksen jälkeen ja tervehdyttyään tartunnasta. 

Charlesin sairastuminen kuitenkin toi varmasti kuningatar Elisabetille paljon huolta sekä kipeitä muistoja hänen äidistään kuningataräiti Elisabetista, jonka kuoleman vuosipäivä oli maanantaina 30. maaliskuuta. Kuningataräiti Elisabet kuoli vuonna 2002, saavuttaen 101-vuoden korkean iän. Kuningatar Elisabet oli hyvin läheinen äitinsä kanssa, jonka vierellä hän oli myös tämän kuollessa. 

Lisäksi surua Elisabetille on varmasti aiheuttanut hänen pojanpoikansa prinssi Harryn vetäytyminen hovista ja kuninkaallisista velvollisuuksistaan vaimonsa herttuatar Meghanin kanssa, josta tuli virallista keskiviikosta 1. huhtikuuta lähtien. Vaikka kuningatar on painottanut jokaisessa Harryyn ja Meghaniin liittyvässä lausunnossaan sitä, että herttuaparilla on hänen täysi tukensa tekemiensä päätösten suhteen, on Harryn poistuminen hovista Elisabetille eittämättä raskas paikka. 

Kuningatar itse on ollut puolisonsa, 98-vuotiaan prinssi Philipin kanssa jo tovin Windsorin linnassa paossa koronavirusepidemiaa. Kuninkaallinen pari kuuluu myös korkean ikänsä takia viruksen riskiryhmään. Elisabet on hoitanut kuningattaren velvollisuuksiaan videoyhteyksien välityksellä, mukaan lukien viikottaiset tapaamisensa pääministeri Boris Johnsonin kanssa. Johnsonilla diagnosoitiin niin ikään koronavirustartunta toissa viikolla.

Tämän lisäksi kuningatar joutui pettymään viime viikolla edelleen, kun hänen vuosittainen, kesäkuussa vietettävä Trooping the Colour -tapahtuma peruttiin koronavirusepidemian takia. Tapahtumalla juhlistetaan virallisesti kuningatar Elisabetin syntymäpäivää, joka on tosiasiassa huhtikuun lopussa. 

Lähde: Mirror

Lue myös:

    Uusimmat