Kuningatar Elisabet piti historiallisen puheen rajun koronaepidemian kurittamalle kansalle: "Tulevina vuosina jokainen voi olla ylpeä"

Englannin kuningatar Elisabet on kiittänyt Britannian terveydenhuoltojärjestelmän työntekijöitä heidän työstään koronaviruspandemian aikana. Kuningatar esitti kiitoksensa harvinaisessa puheessaan kansalle.

Kuningatar uskoi, että kaikki ovat hänen kanssaan samaa mieltä, että terveydenhoitohenkilöstön työtä arvostetaan ja että heidän tekemänsä raskas työ tuo lähemmäs paluun normaaliaikoihin.

Kuningatar kannusti puheessaan kansalaisia nousemaan pandemian haastetta vastaan.

– Toivon, että tulevina vuosina jokainen voi olla ylpeä siitä, miten vastasi tähän haasteeseen, kuningatar sanoi.

Neljäs kerta historiassa

Tämä on vasta neljäs kerta, kun kuningatar puhuu suoraan kansalle koko 68-vuotisen hallitsijanuransa aikana. Windsorin linnassa nauhoitettu puhe esitettiin illalla televisiossa, radiossa ja sosiaalisessa mediassa.

Aiemmat esiintymiset ovat liittyneet kuningataräidin kuolemaan vuonna 2002, prinsessa Dianan kuolemaan vuonna 1997 ja Persianlahden sotaan vuonna 1991.

Näiden lisäksi kuningatar esitti vuonna 2012 lausunnon timanttiriemujuhlan kunniaksi. Kuningattaren hallintokausi oli tuolloin kestänyt 60 vuotta.

Viisivuotias lapsi koronavirusuhrien joukossa

Koronavirus on aiheuttanut Britanniassa yli 4 300 ihmisen kuoleman. Uusimpien uhrien joukossa on viisivuotias lapsi, joka ilmeisesti on nuorin koronaviruksen vuoksi kuollut Britanniassa.

Tartunnan saaneita on vahvistetusti noin 42 000, heidän joukossaan pääministeri Boris Johnson ja kruununprinssi Charles.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat asiantuntijat varoittavat myös pandemian taloudellisista seurauksista ja ennustavat sen lisäävän köyhyyttä maassa, jossa köyhiä on jo ennestään paljon.

Virallisten tilastojen mukaan noin 14 miljoonaa brittiä – noin neljännes kansasta – elää köyhyydessä, ja tilanne pahenee, kun joukoittain ihmisiä menettää työnsä.

Kahden viime viikon aikana melkein miljoona aikuista on hakenut toimeentulo-ogelmiinsa yhteiskunnalta ns. yleistukea (Universal Credit). Hakijoita on ollut lähes kymmenkertainen määrä normaaliin verrattuna.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja