Kiovan vastarinta pitää pintansa, Harkovassa Venäjän pommitus kohdistui siviilikohteisiin – näin Venäjän hyökkäys viidentenä päivänä eteni

Kiovan vastarinta pitää pintansa, Harkovassa Venäjän pommitus kohdistui siviilikohteisiin – näin Venäjän hyökkäys viidentenä päivänä eteni 1:45
Katso videolta kuinka Venäjän hyökkäys eteni sodan viidentenä päivänä.

Venäjän joukkojen tunkeutuminen Ukrainaan on hidastunut, kun ukrainalaisjoukot ovat onnistuneet torjumaan hyökkäyksen niin Kiovan kuin Harkovankin porteilla. Kaikki suuret kaupungit ovat yhä säilyneet Ukrainan hallinnassa.

Muun muassa Reutersin ja CNN:n haastatteleman yhdysvaltalaisen virkamieslähteen mukaan Venäjän suunnitelmana on yhä saartaa Kiova useista eri suunnista lähipäivien aikana. Lähde ennustaa, että hyökkäys voi tulevina päivinä muuttua yhä aggressiivisemmaksi.

Lähteen mukaan Venäjä on laukaissut 380 ohjusta Ukrainaan hyökkäyksensä alkamisen jälkeen.

Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiön Maxarin satelliittikuvissa näkyi sunnuntaina, miten viiden kilometrin pituinen letka Venäjän sotakalustoa lähestyi Kiovaa.

Sunnuntaiaamupäivänä saattue oli noin 60 kilometrin päässä Kiovasta luoteeseen. Maanantaina otetuissa kuvissa puolestaan näkyi satoja venäläistankkeja, tykistöä ja logistiikkaa tukevia ajoneuvoja Kiovan liepeillä sijaitsevan Hostomelin lentokentän itäpuolella. 

Reutersin haastatteleman Yhdysvaltain puolustusvirkamiehen mukaan Venäjän joukot olivat maanantaina noin 25 kilometrin päässä Kiovasta.

Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan Venäjä on nyt siirtänyt noin puolet Ukrainan rajoille aiemmin tuomistaan joukoista Ukrainan puolelle.

Venäjän iskenyt myös asuinrakennuksiin Harkovassa

Pääkaupunki Kiovan lisäksi ankaria pommituksia kohdistuu toisiksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan, joka sijaitsee lähellä Venäjän rajaa. Venäjän raketit iskeytyivät Harkovassa myös siviilikohteisiin, esimerkiksi asuintaloihin.

Tiedot maanantain pommitusten ja tykistötulen tuhoista vaihtelevat: Ukrainan sisäministeriö ehti jo puhua kymmenistä kuolleista ja sadoista loukkaantuneista, kun taas Harkovan aluehallinnon johtaja kertoi yhdentoista siviilin kuolleen ja kymmenten loukkaantuneen.

Harkovan lisäksi Venäjän ohjukset ovat kohdistuneet ihmisten koteihin myös Ukrainan luoteis- ja pohjoisosissa sijaitsevissa Zhytomyrissä ja Tshernihivissä

Viikon aluksi venäläisjoukot onnistuivat valloittamaan etelässä Berdjanskin satamakaupungin, jossa sijaitsee Ukrainan laivaston Asovanmeren tukikohta. Asian vahvisti Ukrainan uutistoimisto. Myös Berdjanskin lähellä toisessa rannikkokaupungissa Mariupolissa taistelu jatkuu kiivaana.

Maanantai-iltana Ukrainan puolustusministeri lupasi armahtaa kaikki venäläissotilaat, jotka laskevat aseensa. Samaan hengenvetoon heille luvattiin myös rahaa.

Lue myös:

    Uusimmat