Mainos

Kimppakivaa, ryhmäseksiä ja parinvaihtoa

Miksi seksi muun kuin oman kumppanin kanssa kiehtoo niin paljon? Helmen seksologi selvittää.

Ihmiset ovat kautta aikojen tunteneet vetoa seksiin, joka tapahtuu muutenkin kuin vain oman vakituisen partnerin kanssa. Vaimonvaihto eli ns. avainhipat olivat suosittuja Yhdysvalloissa 1950- ja 1960-luvuilla. Niissä miehet laittoivat avaimet maljaan, josta naiset ottivat yhden avainnipun umpimähkään ja harrastivat seksiä avainnipun omistajan kanssa.

Vaikuttaisi siltä, että osa ihmisistä haluaa kokea koko ajan jotakin rajumpaa ja jännittävämpää. Kun 90-luvulla peppuseksi oli kokeilun arvoinen ja uusi asia, on tämän vuosikymmenen ilmiö juuri erilaiset kimppakokeilut. Eli mikä eilen oli rohkeaa, on jo tänään ihan tavallista. Ja kun tavallinen ei riitä, etsitään uusia rajoja kokeiltavaksi.

Ryhmäseksistä haetaan piristystä väljähtyneeseen seksielämään. Parhaimmillaan se elävöittää ja vahvistaa varsinaista parisuhdetta. Se voikin olla jännittävä tapa kokea seksuaalista seikkailunhalua pettämättä pitkäaikaista kumppania. Pahimmillaan ryhmäseksi hajottaa parisuhteen, tuo siihen mustasukkaisuutta, lisää riitoja ja vahvistaa epäluottamusta. Niinpä jokaisen on mietittävä tarkkaan, haluaako varmasti sitoutua tämänkaltaiseen joukkueurheiluun.

Miksi ihmeessä?

Vaikuttaisi siltä, että tällä hetkellä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat muutenkin voimakkaasti pinnalla monella tavalla. Toisaalta hyväksytään enemmän se, ettei tarvitse haluta seksiä ja toisaalta hyväksytään se, että seksiä voi toteuttaa monella tavalla. Ja juuri siihen liittyy swinging eli kimppaseksikin: halutaan yhdessä kokea erilaisia asioita. Kimppaseksissä haetaan yhdessä ja sovitusti sitä jännitystä, mitä kumppaneitaan pettävät tekevät salaa rikkomalla yhteisen sopimuksen. Siinä tavallaan syvyyssuunnassa haetaan omia rajoja.

Kimppaseksistä fantasiointi on hyvin yleistä. Osa ihmisistä myös toteuttaa fantasiansa. Kimppasekssin avulla voi myös synnyttää itselleen lisää eläviä fantasioita muistelemalla tapahtumaa myöhemmin. Kimppaseksin myötä parisuhde voi parhaimmillaan lujittua ja vahvistua, kun jännittävät kokemukset tulevat yhteisesti jaetuiksi ja koetuiksi. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin ja voi luvallisesti harrastaa seksiä myös vieraamman tai muun kuin oman kumppanin kanssa. Jaettu ilo voi aidosti olla moninkertainen ilo.

2+1, 2+2 tai enemmän

Kimppseksiä voi kokeilla joko tuttujen tai entuudestaan tuntemattomien kanssa. Erilaisilla kontaktipalstoilla haetaan nimenomaan toisia samankaltaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä jakamaan kokemuksia.

Hyvin usein aloitetaan siitä, että kaksi tai useampi pari jakaa saman huoneen, mutta rakastelee vain oman kumppanin kanssa. Sen jälkeen voidaan tehdä erilaisia kokoonpanoja omien rajojen ja mieltymysten mukaan.

Toisinaan kaikki neljä tekevät hyvää esimerkiksi yhdelle ihmiselle kerrallaan tai kaikille samanaikaisesti. Joskus parit vaihtavat oikeasti pareja ja rakastelevat samassa huoneessa ja toisinaan parit myös menevät eri huoneisiin rakastelemaan vieraan kumppanin kanssa.

Kolmenkimpat lienevät hyvin suosittuja. Sen voi toteuttaa monella tavalla; esimerkiksi kaksi naista ja yksi mies -kimpassa naiset voivat olla aktiivisia ja ikään kuin antaa seksiä miehelle. Toisinaan vain yksi nainen osallistuu yhdyntään ja toinen antaa suuseksiä ja hyväilee miestä. Joskus taas naiset harrastavat seksiä keskenään miehen osallistuessa siihen joko katselemalla ja koskettamalla. Ja joskus kaikki kolme tekevät kaikkea hyvää kaikille.

Hyvin yleinen miesten fantasia on kaksi naista ja mies. Monesti on kuitenkin niin, että mies joka haluaa toteuttaa kaksi naista fantasiansa, ei missään olosuhteissa halua toteuttaa kaksi miestä ja nainen -fantasiaa. Kaksi miestä ja nainen kimppa päätynee useimmiten sandwitsiin, eli molemmat miehet yhtyvät naiseen, toinen vaginaan ja toinen anaaliin. Voi toki olla myös niin että ”vieras” harrastaa seksiä naisen kanssa oman miehen katsellessa tai toisinpäin.

Ketä kiinnostaa?

Nuoret kiinnostuvat siksi, että halutaan kokea kaikenlaisia kokemuksia nopeaan tahtiin. Silloin motiivi on enemmänkin jännityksen hakeminen, itsetunnon kohottaminen ja kaikenlaisten kokemusten kerääminen. Haetaan jännitystä ja kokemusta ennen kuin jämähdetään pysyvään parisuhteeseen paikalleen.

Keski-ikäiset ja sitä vanhemmat puolestaan omaavat jo niin paljon kokemusta, että on varaakin heittäytyä suurentamaan omaa sietoikkunaa eroottisuuden alueella. Jos nuorena haetaan kokemuksia itsetunnon vahvistamiseksi, on vanhemmilla jo usein niin hyvä itsetunto, että aidosti voi kokea laajempia kokemuksia ilman sen suurempaa häpeää. Monet parit rikastuttavat aikuisena seksielämäänsä kimppaseksillä. Silloin on aito halu parantaa olemassa olevaa suhdetta ja silti kokea jotakin tavallisuudesta poikkeavaa – hallitusti.

Myös yksin elävät ovat löytäneet kimppaseksin ilon. Erityisesti keski-ikäiset eronneet ihmiset ovat hyvin ihmeissään siitä, kun ei meinaa enää kelvata kenellekään. Silloin avuksi voi hyvinkin tulla juuri elämänkokemuksen mukanaan tuoma varmuus: kun saman ikäiset miehet etsivät nuorempaa ja kiinteämpää naista, voi keski-ikäinen nainen heittäytyä rohkeammin vapaampiin seksikokemuksiin. Keski-ikäinen keskittyy nautinnon ja mielihyvän jakamiseen. Seksi ei ole enää pakkopullaa vaan iloinen ja rento osa nautinnollista elämään. Juuri siihen kohtaan mahtuu myös kimppaseksi. Esimerkiksi ystävättäret voivat hyvinkin jakaa nautintoa tapaamansa miehen kanssa.

Suositeltava vain tervehenkisille

Kimppaseksi on taitolaji, joka vaatii enemmän yläpäätä kuin alapäätä. Se sopii vain tervehenkisille, itsensä tunteville ja toisia aidosti kunnioittaville ihmisille. Ihmisille, jotka kykenevät jakamaan sekä itsensä, kumppaninsa että nautinnon toisen tai toisten kanssa. Varsinaisen parisuhteen on levättävä vahvalla, vakaalla ja luotettavalla perustalla. Mitään ristiriitoja ei kannata lähteä kimppaseksillä ratkaisemaan.

Kimppaseksi sopii sellaisille ihmisille, jotka kunnioittavat sekä omia että toisten rajoja. Kimppaseksiin ryhtyvän on nähtävä kumppanit lajitovereina, joiden kanssa tehdään nautinnollisia asioita. On hyvä valmistautua asiaan yhdessä etukäteen ja puhuttava rajat selviksi: mihin ei itse halua suostua ja mihin ei halua kumppanin suostuvan.

Kimppakaveriksi on haettava tervejärkisiä ihmisiä. Osa löytää kimppakivat kaveripiiristä ja osa etsii sopivaa leikkiseuraa erilaisten hakupalvelujen kautta. Aina kuitenkin kannattaa tavata ja tutustua puolueettomalla maaperällä ja kaikilla on oltava mahdollisuus perääntyä. Myöskään kimppaseksiin ei tule ryhtyä ihmisten kanssa jotka eivät tunnu itselle sopivilta ja miellyttäviltä, tai joiden kanssa ei muissakaan olosuhteissa ryhtyisi intiimiin suhteeseen.

Perussääntöjä

1. Kaikkien ihmisten sekä parisuhteiden rajoja ja omaa tahtoa tulee kunnioittaa.

2. Kaikkien on pidettävä huoli sekä itsestä, toisista, että leikin terveistä rajoista.

3. Ketään ei saa vahingoittaa, loukata tai käyttää hyväksi.

4. Jokaisella ja jokaisessa hetkessä tulee olla oikeus perääntyä ilman syyllistämistä ja syyllistymistä.

5. Kimppaseksi voi herättää myös muita kuin myönteisiä tunteita ja niitä on oltava valmis käsittelemään, mielellään etukäteen ja varsinkin jälkikäteen.

6. Kimppakseksiin ei tule suostua vain miellyttääkseen kumppania. Sinun on aidosti myös itse haluttava sitä.

7. Pelin säännöt on oltava kaikille selvät. Ne on puhuttava etukäteen selviksi.

Rajanvetoja ja jälkipyykkiä

Jos yhtään epäilee ennakkoon mustasukkaisuutta, silloin kyseinen pari ei ole sopiva kimppakivaan. Jos joku sitten tulee matkalla mustasukkaiseksi, kannattaa lähteä tutkimaan onko tapahtunut rajanylityksiä tai rajaloukkauksia. Ovatko kaikki pysytelleet sovituissa raameissa? Onko joidenkin välille syntynyt myös muu suhde kuin kimppaseksin aikainen suhde? Vai onko kimppakivaan menty liian kevyin perustein tai toista miellyttääkseen? Joskus tosin kimppakiva itsessään nostaa vanhoja käsittelemättömiä asioita eteen ja silloin ne on vain otettava työstettäväksi. Jos mustasukkaisuutta ilmenee, syyttely ei auta.

Riskit on mietittävä etukäteen: tuntemattoman kanssa on vaarana aivan samat riskit kuin muussakin seksissä eli sekä seksitautien että ei-toivottujen raskauksien ehkäisystä on huolehdittava.

Riskinä on myös se, että tapahtuu rajan ylityksiä ja painostusta jos joku leikkiin ryhtyneistä haluaisikin perääntyä. Ryhmä saattaa myös painostaa perääntyjää tai käyttää häntä hyväksi.

Häpeä ja syyllisyys voi lisääntyä kun kokeekin itsensä jotenkin rujoksi, rumaksi tai puutteelliseksi kimppakaveriin verrattuna.

Riskinä on myös se, että kimppakivan ulkopuolella joku alkaa ohi sopimusten pitää yhteyttä kimppakaverin kanssa. Silloin se ei ole enää yhteisesti sovittua kimppaseksiä, vaan pettämistä.

Vaarana on myös se, että kimppaseksin aikainen flirtti koetaankin uhkaavana, jolloin tulee väärintulkintoja ja varsinainen parisuhde ei siitä parane vaan pahenee.

Siksi kimppakiva sopii vain tervehenkisille parisuhteille, jossa riskit on kartoitettu ja jossa molemmat aidosti sitä haluavat kokeilla.

Leena Hattunen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.