Mainos

Kimmo Kaivanto Taidehallissa

Näyttely on raportti taiteilijan tuotannosta vuosilta 1941-2001.

-Kimmo Kaivannon milloin romanttinen, milloin käsitteellinen tai poliittinen taide on jo 1950-luvulta lähtien ollut luova tekijä suomalaisessa kulttuurissa ja yhteiskunnassa. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä oli Helsingissä vuonna 1959.

Kaivannon maalaukset eivät heijastelleet sodan jälkeistä rakentamisen optimismia ja rationalismia, vaan päinvastoin olemisen mielekkyys tuntui askarruttavan nuorta taiteilijaa, filosofian tohtori Kimmo Sarje arvioi Kimmo Kaivannon uraa ja sen alkua.

Professori Kimmo Kaivannon taiteen näyttely Helsingin taidehallissa on raportti ensi vuonna 70 vuotta täyttävän taidemaalarin, taidegraafikon ja kuvanveistäjän tuotannosta vuosilta 1941-2001. Samalla se on kannanotto maailmantilanteeseen nyt ja kuluneina vuosikymmeninä.

Yksi näyttelyn keskeisistä teemoista on maapallo ja sen tila. 1970-luvun serigrafioissaan ja veistoksissaan Kaivanto kommentoi ihmisen toimintaa ja sen vaikutuksia: militarismia, totalitarismia, ydinsodan uhkaa, joukkoliikkeiden logiikkaa ja globalisoitumista.

Kaivannon taiteelle on ominaista luonnon välitön läsnäolo, joka kiteytyy 1960-luvun vapaamuotoisissa, puoliabstrakteissa maalauksissa. Vastakohdan lyyrisille luontokuville muodostavat vesien ja luonnon saastumisesta sekä ihmisen aiheuttamasta tuhosta muistuttavat teokset, muun muassa tunnettu Kun meri kuolee.

Yksilökeskeisempää, minän tutkimiseen kääntyvää tuotantoa edustavat luontokokemusta rekonstruoivien teosten lisäksi muun muassa 1980-luvun figuratiivisemmat, yksilöön ryhmässä ja väkijoukossa keskittyvät Silminnäkijät- ja Jengi-sarjat. Raportti Kaivannon taiteesta täydentyy sota-ajan piirustuksilla sekä kuvasuurennoksilla ja pienoismalleilla Helsingissä ja Tampereella sijaitsevista julkisista veistoksista.

Taidehallin klubilla on lisäksi esillä Kaivannon julisteita. Kaikkiaan näyttelyssä on esillä satakunta teosta. Epäkronologinen ripustus mahdollistaa kohtaamiset, kontrastit ja vuoropuhelun eri aikakausien teosten ja tyylien välillä.

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Sirpa Westerholmin toimittama, WSOY:n kustantama kirja Kimmo Kaivannon taiteesta. Esseen teokseen on kirjoittanut Kimmo Sarje. Kaivannon taiteeseen voi Taidehallissa tutustua 30. joulukuuta saakka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.