Kimmo Elomaa tuomittiin ehdolliseen törkeästä talousrikoksesta – "Syyllisyydestä ei pienintäkään epäilystä"

Kimmo Elomaa on tuomittu Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Oikeuden mukaan Elomaa nosti vuosina 2015–2017 automaateista lähes 150 000 euroa ghanalaisen pankin kortilla. Samaan aikaan hänellä on ollut valtiolle suorittamatta yli 65 000 euron velka.

Tuomion mukaan on selvää, että Elomaa hävitti omaisuuttaan ollessaan velvoitettu maksamaan velkaansa.

–  Esitetyn selvityksen perusteella käräjäoikeudelle ei jää pienintäkään epäilystä siitä etteikö Kimmo Elomaa olisi syyllistynyt syytteessä mainittuun tekoon, tuomiossa sanotaan.

Oikeudessa Elomaa kiisti rikoksen ja sanoi, että Ghanan rahat eivät ole hänen omiaan, vaan hänen kansanedustajavaimonsa Ritva "Kike" Elomaan (ps.) kehonrakennuspalkintoja. Poliisikuulustelussa Kimmo Elomaa kertoi avanneensa tilin ghanalaiseen pankkiin ja tallettaneensa sille aikanaan yhteensä 400 000 euroa.

Ritva Elomaa kiisti kuulustelussa tietävänsä Ghanan rahoista yhtään mitään. Käräjäoikeus piti epäuskottavana, että Kimmo Elomaa hallinnoisi vaimonsa rahoja tämän tietämättä asiasta.

–  Mikäli Kimmo Elomaan kertomus tapahtumien kulusta pitäisi paikkaansa Ritva Elomaa ei olisi kiinnostunut omista rahoista, jotka hän on joskus 80-luvulla urheillessaan voittanut, tuomiossa sanotaan.

STT kysyi asiasta aiemmin Ritva Elomaalta, mutta hän ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

"Talouskustannuksiin ei jätetä rahaa milloin minnekin löydettäväksi"

Esitutkintapöytäkirjan mukaan Elomaiden kotiin tehdyssä kotietsinnässä asunnosta löytyi yhteensä 11 000 euroa käteistä. Siitä 10 000 euroa löytyi aamutakin taskusta. Setelinippujen ympärille oli taiteltu automaattinostotositteet, jotka poliisin mukaan täsmäsivät ghanalaiselta tililtä tehtyihin nostoihin.

Ritva Elomaa sanoi kuulustelussa, että löytyneet 10 000 euroa eivät ole peräisin ghanalaispankin tililtä. Hänen mukaansa setelit ovat hänen rahojaan, jotka hän on nostanut pankin tiskiltä ja automaateilta.

–  Minä olen antanut mieheni Kimmon käyttöön 5 000–10 000 euroa, Ritva Elomaa sanoi kuulustelijalle.

Ritva Elomaan mukaan hänen miehellään on tapana säilyttää rahoja kylpytakin taskussa.

Oikeuden mukaan olisi perin hämmentävää, jos puolisot jättäisivät toisilleen rahanippuja aamutakin taskuun.

–  Varattomalle ihmiselle, jonka tehtävä on hoitaa talouteen liittyvät kustannukset, ei jätetä rahaa milloin minnekin ”löydettäväksi”. Yleisen elämänkokemuksen vastaista on myös pitää talousrahoja aamutakin taskussa, tuomiossa sanotaan.

Summa, jota Kimmo Elomaa tuomion mukaan piilotteli, perustuu aiemman talousrikostuomion korvauksiin. Elomaa tuomittiin vuonna 2003 Turun hovioikeudessa useista talousrikoksista kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. 

Lue myös:

    Uusimmat