Mainos

Kim Jong-il täyttää 67, mutta kenestä tulee hänen seuraajansa?

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il täyttää tänään 67, mutta siitä, kuka seuraa häntä suljetun kommunistisen diktatuurin johdossa, ei ole tietoa. Yksi mahdollinen seuraaja on hänen vanhin poikansa, joka on kerran karkotettu Japanista tämän yritettyä livahtaa Tokion Disneylandiin.

Kimin seuraaja on yksi Pohjois-Korean tarkimmin varjelluista salaisuuksista. Tiedustelulähteet arvelevat kuitenkin, että seuraaja on mitä todennäköisimmin hänen vanhin tai nuorin poikansa tai hänen lankonsa.

Seuraajakysymys muuttui yhä kiinnostavammaksi, kun Kimin kerrottiin saaneen halvauksen elokuussa.

Kim Jong-ilin edeltäjä, hänen Pohjois-Korean perustanut isänsä Kim Il-sung, vihjasi jo 1974, että hänen poikansa tulisi perimään vallan. Siten Kim Jong-il ehti luoda hyvät suhteet maan armeijaan, ennen kuin hänen isänsä kuoli 1994.

Kim Jong-il ei sen sijaan ole antanut mitään vihjeitä siitä, kuka hänen paikkansa perii.

Viime kuussa Etelä-Korean uutistoimisto Yonhap sanoi, että Kim olisi valinnut seuraajakseen nuorimman poikansa Kim Jong-unin. Uutistoimisto siteerasi tiedustelulähteitä, joiden mukaan puoluekoneistoon on alettu syöttää tietoa siitä, että seuraaja olisi juuri Kim Jong-un.

Jotkut Pohjois-Korean-asiantuntijat ovat kuitenkin epäilleet Yonhapin tietojen luotettavuutta. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan kukaan seuraajaehdokas ei olisi noussut Kim Jong-ilin suosikiksi.

Kim Jong-unin uskotaan syntyneen joko vuoden 1983 lopussa tai 1984 alussa. Hän on saanut koulutuksensa Sveitsissä, ja häntä on kuvattu isänsä suosikiksi - älykkääksi ja mietteliääksi mieheksi.

Hänen nuoruutensa voisi kuitenkin olla este kohota yhteiskunnassa, jossa ikää on perinteisesti pidetty suuressa arvossa.

Nolattu vanhin poika

Kim Jong-ilin tunnetuista kolmesta pojasta vanhin, Kim Jong-nam, menetti suosiotaan, kun hänet karkotettiin Japanista 2001. Maan viranomaiset epäilivät hänen pyrkivän maahan väärennetyllä Dominikaanisen tasavallan passilla päästäkseen käymään Tokion Disneylandissa.

Rennonoloinen ja vakuuttava Kim Jong-nam on puhunut useasti toimittajille. Hän osaa lähes täydellisesti englantia.

- Kim Jong-nam asuu noin puolet vuodesta ulkomailla, ja hänen isänsä käyttää häntä eräisiin kansainvälisiin tehtäviin, eräs tiedustelulähde kertoo Reutersille mutta halua pysyä nimettömänä.

Keskimmäisen pohjan, Kim Jong-cholin, uskotaan olevan 27, ja hänet on mainittu mahdollisena isänsä manttelinperijänä vain harvoin.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea voi Kimin kuoltua siirtyä myös valtaa pitävän työväenpuolueen johtohahmojen hallintaan. Tuolloinkin joku hänen pojistaan todennäköisesti nimettäisiin muodollisesti maan hallitsijaksi.

Kimin sisäpiiri koostuu 70 - 80-vuotiaista puoluejyristä, jotka voisivat valvoa toimitusministeristöä.

Kimin sisaren aviomies Jang Song-taek, 63, on vaikutusvaltainen kommunistisen puolueen virkailija, jonka uskotaan näyttelevän tärkeää roolia Kimin jälkeisessä Pohjois-Koreassa.

- Voisi olla looginen ajatus, että Kim jättää valtion Jang Song-taekin hoidettavaksi. Pojilleen hän jättäisi valtavat määrät rahaa, jolla nämä voivat ostaa itsensä puhtaiksi yhdistyneessä Koreassa, sanoo Pohjois-Korea-ekspertti Brian Myers eteläkorealaisesta Dongseon yliopistosta.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.