Kilpailulaki vääristäviä kauppoja vastaan

Kilpailua kotimaassa pahasti vääristävät tai tyrehdyttävät suuret yrityskaupat voidaan kieltää, jos kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmän tämänpäiväiset ehdotukset toteutuvat. Yrityskauppojen vaikutukset kilpailuun arvioisi kilpailuvirasto. Kauppoja ei saisi toteuttaa tutkinnan aikana.

Valvonta koskisi yrityskauppoja, joissa kaikkien osapuolten yhteinen liikevaihto on yli kaksi miljardia markkaa. Lisäksi kaupan osapuolista vähintään kahden liikevaihdon on oltava yli 200 miljoonaa. Tutkintaan arvioidaan tulevan 20-35 yrityskauppaa vuodessa.

Kilpailulain muutostarpeita pohtineen työryhmän enemmistö antaisi kilpailuvirastolle nykyistä enemmän valtaa ja vastuuta kilpailupäätöksistä. Kilpailuvirasto voisi omalla päätöksellään kieltää kilpailunrajoituksen, kun se nykyisin vain tekee asiasta esityksen kilpailuneuvostolle.

Työryhmässä mukana ollut kilpailuneuvoston puheenjohtaja vastustaa kilpailuviraston toimivallan vankistamista. Eriävässä mielipiteessään hän korostaa kilpailuneuvoston olevan puolueeton ja riippumaton elin. Tämä takaa uskottavan päätöksenteon myös silloin, kun käsiteltävinä on valtiota lähellä olevia asioita tai huomattavia yhteiskunnallisia ulottuvuuksia sisältäviä tapauksia.

Teollisuuden ja työnantajain keskusliitto arvioi ehdotuksen yrityskauppojen valvonnasta tuovan enemmän ongelmia kuin poistavan niitä. Ongelmia tulisi TT:n arvion mukaan erityisesti oston kohteena oleville pk-yrityksille. Valvontaan ehdotettuja markkarajoja TT pitää varsin alhaisina.

Kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki (sd.) pitää ehdotusta yrityskauppojen kansallisesta valvonnasta hyvin perusteltuna. Hän aikoo viedä periaatteelliset linjaukset hallituksen keskusteltaviksi laajan lausuntokierroksen jälkeen ennen kesätaukoa. Hallitus antaa kilpailulain muutosesitykset eduskunnalle loppuvuodesta.

Työryhmän puheenjohtajana toiminut neuvotteleva virkamies Raimo Luoma kauppa- ja teollisuusministeriöstä korostaa, että kilpailuvirasto puuttuisi valvonnassa vain erityisen vahingollisiin tapauksiin. Yrityskaupat sinänsä kuuluvat markkinatalouteen ja ovat suotavia yritysten kilpailukyvyn kannalta.

Valvonnan tavoitteena olisi estää kilpailua kuihduttavien markkinarakenteiden syntyä ja pitää markkinat avoimina. Työryhmä päätyi yksimielisesti valvonnan tarpeellisuuden kannalle, kun se oli selvittänyt Suomessa viime vuosina syntyneitä yrityskauppoja ja keskittymistä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat