Kilpailukieltoa saanut Salomäki tuntee olonsa petetyksi

Barcelonalaisessa apteekissa asioiminen aiheutti tapahtumaketjun, joka vei seiväshyppääjä Eemeli Salomäen kilpailukieltoon joulun yli.

Salomäki kertoi ostaneensa kesällä yleisurheilun EM-kilpailujen yhteydessä Espanjasta särkylääkettä olkapäävaivoihinsa, mutta lääke osoittautui aivan muuksi kuin särkylääkkeeksi.

Salomäki antoi diureettia eli nesteenpoistoainetta sisältäneen dopingnäytteen Joensuun Eliittikisoissa. Hyppääjä kertoi 21. elokuuta otetun testin yhteydessä lääkkeestä.

- Olo tuntuu petetyltä. Pidän kolmen kuukauden kilpailukieltoa kohtuuttomana, sillä en ole tahallisesti käyttänyt mitään, eikä se aine, jota olen tietämättäni käyttänyt, ole hyödyttänyt minua mitenkään, Salomäki sanoi STT:lle.

Suomen urheiluliiton (SUL) hallitus langetti Salomäen dopingtuomion keskiviikkona. Kilpailukielto alkoi 27. syyskuuta, jolloin Suomen antidopingtoimikunta ADT kertoi hyppääjälle näytteen sisältäneen kiellettyä ainetta. Panna kestää 27. joulukuuta asti.

ADT:n virhe lieventävä seikka

Salomäen särkylääkkeenä ostama tuote olikin nesteenpoistoainetta, joka on tarkoitettu verenpainepotilaille.

- Pyysin apteekissa indometasiinia sisältävää särkylääkettä. Suomessa olen käyttänyt olkapääkipuun tarvittaessa tuotetta nimeltä Indometacina. Apteekkari antoi minulle valmisteen, joka nimi oli Indapamida. Kun pääsin apteekista takaisin hotellille, tarkistin välittömästi, onko kyseinen tuote kiellettyjen aineiden listalla, Salomäki selvitti.

ADT:n julkaisemassa Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2010 -oppaassa Salomäen ostama lääke on merkitty virheellisesti sallituksi.

- Olen lukenut ADT:n kirjaa kuin piru raamattua, mutta ymmärrän toki, että jokaiselle voi sattua virhe, Salomäki kommentoi ADT:n virheen vaikutusta omaan lääkeaineen käyttöönsä.

Salomäkeä harmittaa, että hän sai kilpailukiellon lääkkeestä, joka ei millään lailla auttanut hänen urheilemistaan. Päinvastoin.

- Kirjoitin nettiblogiini Kalevan kisojen aikaan, ettei olo tuntunut normaalilta.

Hän jäi Kajaanissa Kalevan kisoissa ilman tulosta. Kalevan kisat olivat viikko EM-kilpailujen jälkeen elokuun alussa.

Tapahtumaketju raju opetus

Salomäki myöntää, että eloisalle ja puheliaalle urheilijalle dopingrikkeeseen vienyt tapahtumaketju on ollut raju opetus. Hän uskoo oppineensa.

- Yksi tiedonlähde ei riitä asioiden toteen näyttämiseen, vaan kaikki pitää tutkia tarkkaan. Soitan varmaan seuraavaksi lääkärille jokaisen burana-paketinkin takia, Salomäki sanoi.

Urheilullisesti kilpailukiellon vaikutukset Salomäen uraan jäävät kohtalaisen pieniksi, sillä myös SUL luottaa rikkeen tahattomuuteen. Salomäki siirtyy vuoden alusta liiton korkeimpaan valmennusryhmään Team Finlandiin, ja kilpailukausi hallissa alkaa vasta ensi vuoden puolella.

Alustavasti Salomäeltä hylätään vain Joensuun Eliittikisojen tulos. Se käy kuitenkin kalliiksi, koska Salomäki muun muassa menettää Eliittikisasarjan 10 000 euron bonuksen.

Salomäen harjoitteluakin tapaus on häirinnyt.

- Tämä on vaikuttanut treenien laatuun, kun on pitkiä valvottuja öitä. Uskon kuitenkin, että hallikaudella moni huomaa, että olen kehittynyt hypyn lopussa, Salomäki sanoi.

Häntä kesällä vaivannutta olkapäävaivaa on hoidettu jumpalla. Olkapäässä on rustovaurio ja nivelkapselin väljyyttä, mutta leikkaus ei käy hoidoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat