Kilpailijatallin mestarisuosikki suitsuttaa Tommi Mäkisen hiomatonta timanttia: MM-rallivoittoja luvassa – "Todisteet ovat nähtävillä"

Ott Tänakin hurja ulosajo tallentui videolle Monte Carlossa 0:22
Monte Carlon MM-ralli muistetaan tästä Ott Tänakin hurjasta ulosajosta. VIDEO: Jari Kostilainen

Elfyn Evans osoitti Monte Carlon MM-rallin kolmossijallaan, ettei Sébastien Ogier ole Toyotalla välttämättä niin selkeä ykköskuski kuin ennakkoon ehkä ajateltiin.

Täksi kaudeksi M-Sportilta Toyotalle siirtynyt Evans johti MM-rallikauden avausosakilpailua vielä lauantain päätteeksi, mutta putosi sunnuntain neljällä erikoiskokeella kolmanneksi.

Ykkössija olisi tehnyt Evansista Monten ensimmäisen brittivoittajan sitten vuoden 1968, ja voitto olisi ollut hänen uransa toinen.

Evansin, 31, tähän saakka ainoa MM-rallivoitto tuli hänen kotimaisemissaan Walesissa kaudella 2017. Viime kaudella Evans oli jo matkalla voittoon Korsikalla, mutta päätöspätkän rengasrikko pudotti hänet kolmannelle sijalle.

Montessa voittoa juhlinut Hyundain Thierry Neuville on varma, että Evansin voittolukema kasvaa vielä tämän kauden aikana.

– Todisteet ovat nähtävillä. Hänellä on lahjakkuutta ja vauhtia. Hän tunsi nopeasti olonsa hyväksi uudessa autossa, mikä on lupaavaa tulevia kisoja ajatellen, Neuville sanoi Autosportille.

Evans on syntynyt samana vuonna kuin Neuville, mutta tilastot ovat tässä vaiheessa vahvasti belgialaisen puolella: MM-rallistartit 111–87, voitot 13–1 ja palkintokorokesijoitukset 41–10.

Neuville uskoo, että Evansin tilastot kohenevat kaksivuotisen Toyota-sopimuskauden aikana merkittävästi. Hän pitää walesilaista jopa tämän kauden mestariehdokkaana itsensä, Ogierin ja Ott Tänakin lisäksi.

– Olemme nähneet hänen vauhtinsa asfaltilla, joten tämä Monten-tulos ei ollut yllätys. Luulen, että hän on hyvässä vauhdissa monissa ralleissa. Koska hän pääsee starttaamaan erikoiskokeille kärjen kanssa samoilta lähtöpaikoilta, hän saavuttaa voittoja tällä kaudella.

Evans itse rauhoittelee vielä kovimpia odotuksia. 

– Ei kannata suunnitella liikaa etukäteen. On parempi ajaa ralli kerrallaan ja tehdä parhaansa. Olemme osoittaneet vauhtimme kaikilla alustoilla, ja nyt auto tuntuu todella hyvältä.

– Emme ole ajaneet soralla juurikaan, ja se on nyt kalenterin kannalta tärkeää. Jää nähtäväksi, onko meillä soralla samanlainen luotto kuin asfaltilla, mutta aiempien tulosten perusteella en olisi siitä kovin huolissani.

Monten alla hän kuitenkin myönsi, ettei tällä kaudella ole mitään tekosyitä, jos menestystä ei tule. Evans on tähän saakka tunnettu MM-sarjan hiomattomana timanttina, kuljettajana, jonka potentiaali on ollut kaikkien tiedossa, mutta tulokset eivät ole yltäneet aivan samalle tasolle.

– On turha keksiä selityksiä. Sain M-Sportilta todella hyviä autoja, mutta syystä tai toisesta en vain kyennyt muuttamaan niiden potentiaalia tuloksiksi, Evans sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat