Kilauea-tulivuori purkautuu jo neljättä viikkoa: Ihmisiä varoitettu vulkaanisesta savusta lähes 4 000 kilometrin päässä

Tältä Havaijin tulivuoren purkaus näyttää pilvien päällä yötaivaalla - mykistävän kaunis hehku 0:50

Kilauea-tulivuoresta purkautuva sankka tuhkainen savu on levinnyt tuhansien kilometrien päähän itse tulivuoresta. Harmaa savu haittaa jo 3 700 kilometrin päässä Hawaijista olevia Marshallinsaarten asukkaita. Asiasta kertoo The Guardian. 

Katso mykistyttävä video: Tältä taivas näyttää Kilauea-tulivuoren yllä.

Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla onkin annettu terveysvaroitus. Viranomaisten mukaan tuuli on lännen suuntaan, joten savupilvet liikkuvat sinne.

Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään mieluiten sisätiloissa ja varoittaneet lentokoneita hunontuneesta näkyvyydestä. Vulkaaninen savusumu ulottuu parhaillaan Mikronesian liittovaltioon.

Hawaijin Kilauean-tulivuori purkautuu parhaillaan neljättä viikkoa. Se on maailman aktiivisin tulivuori ja yksi viidestä Havaijin pääsaarella. Tulivuori alkoi purkautua toukokuun alussa ja sen takia noin 2000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan vuoren rinteillä.

Osa tutkijosta on ennustanut, että tulivuoren purkautuminen voi olla edeltäjä vielä suuremmalle purkaukselle. Sellainen ravisteli saarta 1920-luvun puolivälissä.

Lue myös:

    Uusimmat