Sipilä hallintarekisteristä: "Kyllä tämä on ollut tiedossa kaikilla"

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus on keskustellut hallintarekisteristä useaan otteeseen ennen valtiovarainministeriön perjantaina julkaisemaa muistiota.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi kuitenkin lauantaina Iltalehdelle, ettei hallitus ole keskustellut asiasta eikä voida olettaa, että rekisteri etenee.

– Me ollaan käsitelty sitä useassa hallituksen istunnossa ja myöskin triossa, että kyllä tämä on ollut tiedossa kaikilla, sanoi Sipilä toimittajille eduskunnassa tiistaina.

"Palvelee harmaan talouden torjumista"

Hallintarekisterihankkeen lähtökohta on se, että avoimuus lisääntyy ja julkisuus paranee, sanoo Sipilä. Hän myönsi, että joitakin asioita julkisuuden paranemisen osalta on vielä auki. Hallitus perehtyy niihin hänen mukaansa syvällisemmin tällä viikolla.

– Tämä on hyvin monimutkainen kysymys, pääministeri sanoi. 

Sipilä totesi, että EU ei vaadi muutosta Suomelta, mutta hänen mukaansa Suomen lainsäädäntö ja EU:n asetus ovat olleet asiassa keskenään ristiriidassa. Hänen mukaansa Suomelta edellytetään kilpailutusta.

– Hallintarekisteri palvelee myös harmaan talouden torjunnan näkökulmia, Sipilä sanoi.

Valtiovarainministeriön ehdotus mahdollistaisi suomalaisille pörssiomistusten piilottamisen hallintarekisteriin ulkomaille. Ulkomailla toimivilta säilyttäjiltä ei välttämättä saada omistustietoja, koska EU-säännökset puuttuvat.

Hallituksen esitys on tarkoitus saada eduskunnalle Sipilän arvion mukaan loka-marraskuun vaihteessa.  

Lue myös:

    Uusimmat