Kiinan ulkoministeri vierailee Venäjällä – asialistalla kahdenväliset strategiset turvallisuusneuvottelut

Ukrainassa käymänsä hyökkäyssodan vuoksi Venäjällä on ollut viime aikoina pulaa liittolaisista. Kiinasta on kuitenkin käyty vieraissa ja viime viikolla maassa vieraili myös Pohjois-Korean Kim.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi aloittaa tänään vierailun Venäjällä, kertoo Kiinan ulkoministeriö. Ministeriön mukaan Wang on maassa turvallisuuskeskustelujen vuoksi torstaihin saakka.

Ministeri vierailee maassa Venäjän turvaneuvoston puheenjohtajan Nikolai Patrushevin kutsumana. Wang osallistuu Kiinan ja Venäjän strategisiin turvallisuusneuvotteluihin, jotka käydään ministeriön mukaan jo 18:tta kertaa.

Kiina ja Venäjä ovat strategisia liittolaisia, ja molemmat maat mainostavat usein "rajatonta" kumppanuuttaan sekä taloudellista ja sotilaallista yhteistyötään.

Ukrainassa käymänsä hyökkäyssodan vuoksi Venäjällä on ollut pulaa liittolaisista, ja maa on suunnannut katsettaan muun muassa Kiinaan. Maiden välit ovatkin tiivistyneet entisestään sodan myötä. Kiina on kieltäytynyt arvostelemasta Venäjän hyökkäyssotaa, jonka iso osa muusta maailmasta on tuominnut laittomaksi.

Venäjällä Wangin on määrä tavata venäläiskollegansa Sergei Lavrov, ja Kiinan ulkoministeriön mukaan kaksikko aikoo tapaamisensa yhteydessä keskittyä pyrkimyksiin vahvistaa yhteistyötä kansainvälisellä näyttämöllä.

–  Tulossa on yksityiskohtainen näkemysten vaihto kysymyksistä, jotka liittyvät ratkaisuun Ukrainassa, sekä tavoista varmistaa Aasian ja Tyynenmeren alueen vakaus ja turvallisuus, ministeriön edustaja sanoi.

Korkean tason yhteydenpito tiivistyy

Kiina on pyrkinyt ottamaan neutraalin aseman Venäjän Ukrainassa käymään sotaan liittyen ja samalla tarjonnut Venäjälle elintärkeän diplomaattisen ja taloudellisen pelastusköyden sen kansainvälisen eristäytymisen syventyessä.

Kiina ei ole kuitenkaan osallistunut sotaan avoimesti tai toimittanut tappavia aseita Venäjälle.

Viime kuussa Kiinan puolustusministeri Li Shangfu vieraili Venäjällä ja Valko-Venäjällä ja peräänkuulutti tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä.

Viime kuukausina maat ovat suorittaneet yhteisiä meri- ja ilmapartioita. Näistä jälkimmäiseen Etelä-Korea joutui vastaamaan lähettämällä varotoimena hävittäjät taivaalle.

Korkean tason yhteydenpito Kiinan ja Venäjän välillä näyttää tiivistyvän, sillä Venäjän presidentin Vladimir Putinin avustajan mukaan Putinin on määrä vierailla Kiinassa lokakuussa.

Maaliskuussa presidentti Xi Jinping teki valtiovierailun Moskovaan ja julisti maiden välisten suhteiden etenevän uuteen aikakauteen.

Kim ilmaisi sydämelliset kiitoksensa

Viime viikolla Venäjällä vieraili Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un, joka tapasi visiittinsä yhteydessä myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Pohjois-Korean valtiollinen KCNA-uutistoimisto kertoi maanantaina, että Kim ilmaisi vierailun päätteeksi sydämelliset kiitoksensa Putinille ja Venäjän johdolle heidän erityisestä huolenpidostaan ja sydämellisestä vieraanvaraisuudestaan.

Hän toivoi myös Venäjälle vaurautta ja sen kansalle hyvinvointia, KCNA lisäsi.

Pohjois-Korean tärkein liittolainen ja taloudellinen hyväntekijä on Kiina. Tästä huolimatta Kim sanoi Venäjän-visiittinsä yhteydessä, että Pohjois-Korea asettaisi kahdenväliset suhteet Venäjän kanssa ykkösprioriteetikseen.

Yhdysvaltalaisviranomaiset ja asiantuntijat ovat sanoneet, että Venäjä on kiinnostunut ostamaan Pohjois-Korealta ampumatarvikkeita käytettäväksi Ukrainassa. Pohjois-Korea puolestaan kaipailee apuja muun muassa satelliittiteknologiansa kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat