Putin vierailullaan: "Venäjä valmis toimimaan käyttövoimana Kiinan taloudelle"

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili tänään Kiinan-matkansa päätöspäivänä Harbinin kaupungissa Koillis-Kiinassa.

Kaksipäiväisen matkan tavoitteena oli lujittaa Venäjän siteitä Kiinaan, josta on tullut Venäjälle elintärkeä kumppani Ukrainan sodan ja lännen pakotteiden vuoksi.

Muutaman sadan kilometrin päässä Venäjältä sijaitseva Harbin on ollut pitkään keskeinen paikka sekä maiden väliselle kaupankäynnille että kulttuurivaihdolle. Vienninedistämismessujen avajaisissa puhunut Putin hehkutti maiden välisiä energiasiteitä ja lupasi vahvistaa niitä.

– Venäjä on valmis ja kykenevä toimimaan jatkuvasti käyttövoimana Kiinan taloudelle, yrityksille ja kaupungeille edullisella ja ympäristön kannalta puhtaalla energialla, Putin sanoi.

– Maailman ollessa seuraavan teknologisen vallankumouksen kynnyksellä olemme päättäneet syventää johdonmukaisesti kahdenvälistä yhteistyötä korkean teknologian ja innovaatioiden alalla, hän jatkoi.

Putinin seurassa oli Kiinan varapresidentti Han Zheng, kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass.

"Vakauttava voima"

Matka Kiinaan oli Putinin ensimmäinen ulkomaanmatka sen jälkeen, kun hänet maaliskuussa valittiin uudelleen presidentiksi. Kiinassa Putin vieraili viimeksi lokakuussa.

Venäjän tiivistäessä suhteitaan naapuriinsa Kiina on päässyt myös hyötymään Venäjältä virtaavasta edullisesta energiasta ja kaasusta. Länsimaat puolestaan ovat painostaneet Kiinaa katkaisemaan tukensa Venäjän taloudelle.

Putin tapasi eilen Kiinan presidentti Xi Jinpingin, ja valtiojohtajat allekirjoittivat yhteisen julkilausuman maidensa strategisen kumppanuuden syventämisestä. Presidentit ilmoittivat myös olevansa yhtä mieltä siitä, että Ukrainan tilanteeseen tarvitaan poliittinen ratkaisu.

Presidenttien tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Vedant Patel kommentoi, ettei Kiina voi kansainvälisissä suhteissaan saada kahta asiaa yhtä aikaa.

– Se ei voi saada molempia, haluta (parempia) suhteita Eurooppaan ja muihin maihin samalla kun se ruokkii suurinta uhkaa Euroopan turvallisuudelle pitkään aikaan, Patel sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat