Kiinan GP:n topit ja flopit: Bottaksen kokeman häpeän voi vain kuvitella

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden toinen kisa ajettiin epävakaissa olosuhteissa Kiinan Shanghaissa.

Mercedeksen Lewis Hamilton ajoi paalupaikalta voittoon ennen Ferrarin Sebastian Vetteliä ja huiman nousun tehnyttä Max Verstappenia. Kimi Räikkönen oli Ferrarilla viides ja Valtteri Bottas Mercedeksellä kuudes.

TOP5:

1. Lewis Hamilton

Paalupaikka, voitto, nopein kierros ja kärkipaikka hallussa läpi kisan. Sehän on F1-kielellä grand chelem! Hamilton oli pystynyt vastaavaan aiemmin vain Malesiassa 2014 ja Italiassa 2015. Aika-ajojen päätösosion tasonnosto äärimmäisen tasaisessa taistelussa Mercedeksen ja Ferrarin välillä oli jotain käsittämätöntä. Kisaan britti lähti täysin vailla kokemusta uusista sadekelin renkaista, mutta kuivuvalla radalla tämä ei ollut lopulta mikään iso ongelma. Kerta kaikkiaan vakuuttava viikonloppu.

2. Sebastian Vettel

Alle kahden kymmenyksen tappio aika-ajoissa pakotti Vettelin hakemaan kisan alun turva-auton aikana kilpailuetua varikolta, mutta lämpimämpien renkaiden perässä juokseminen jätti saksalaisen taistelemaan vain himmeimmistä palkintosijoista Red Bullien ja Kimi Räikkösen kanssa. MM-taistelun kannalta Vettel teki kuitenkin kaiken voitavan ja pysyi kakkossijan ansiosta jaetulla kärkipaikalla. Ohitus Daniel Ricciardosta oli varmasti yksi viime vuosien hienoimmista.

3. Max Verstappen

Lähtöruudusta 16 sadekisaan lähteminen kuulosti siltä, että monet vedonlyöjät laittoivat varmasti Verstappenin nimen lapuilleen, mutta Red Bullin oltua niin kaukana Mercedeksestä ja Ferrarista, tuskin monikaan oikeasti uskoi hollantilaisnuorukaisen palkintosijaan. Mutta niin siinä vain tälläkin kertaa kävi. Lauantain moottorivian jälkeen Verstappen kiskaisi heti startissa kuuden auton ohi ja teki saman vielä kolmelle muulle autolle ennen ensimmäisen kierroksen umpeutumista. Vettelin pidätteleminen ei onnistunut pitkään, mutta tallikaveri Ricciardo joutui taipumaan taakse. Samalla hän otti haltuunsa MM-sarjan kolmostilan.

4. Carlos Sainz

Ainoana kuskina kuivan kelin renkaisiin kisastartissa turvautunut Sainz liukasteli ja törmäili koomisesti kisan alussa, mutta surkean alun jälkeen espanjalainen väläytti taas parasta osaamistaan. Välissä hän pääsi kuittaamaan ohituksen toisesta espanjalaisesta, Fernando Alonsosta, ja tuli maaliin hienosti seitsemäntenä.

5. Kevin Magnussen

Tallikaveri Romain Grosjeanin toilailtua itsensä lähtöruudukon häntäpäähän tanskalaisesta Magnussenista tuli Haas-tallin ykköshevonen. Tiimi onnistui varikkokäyntinsä ajoituksessa, ja Magnussen pystyi tekemään pehmeillä renkailla tasaista nousua pistesijoille. Hyvä eturenkaiden hallinta maksoi lopussa takaisin, kun juutti toi Haasille kauden neljä ensimmäistä MM-pistettä ohittamalla molemmat Force Indiat.

FLOP5:

1. Bottaksen lipsahdus

”Todella isot pahoittelut amatöörimokastani. Se ei auta nyt, minä korvaan tämän tulevissa kilpailuissa”, totesi Bottas itsekin kisainsinöörin annettua hänelle tsempit kuudenteen sijaan päättyneestä kisasta. Lämmittelykierroksen spinnaus maksoi kovan hinnan tavalla, johon Mercedeksellä ei oltu mestaruusputkensa aikana totuttu. Mersu-pomo Toto Wolff jähmettyi kiveksi varikkopilttuussa, ja Bottaksen tilanteessa kokeman häpeän voi vain kuvitella. Silti viikonloppu oli Bottakselta selvä askel eteenpäin. Kahden tuhannesosan verran parempi aika-ajo olisi riittänyt lyömään Vettelin, mutta ilmiömäisen Hamiltonin kyytiin ei vielä ollut mahdollisuuksia. Bahrainissa radalla nähdään sisuuntunut suomalainen.

2. Räikkösen viikonloppu

Sateisena ja sumuisena alkanut viikonloppu jäyti eteenkin Kimi Räikköstä, jonka olisi pitänyt ehdottomasti saada perjantain harjoituksissa hiottua Australiassa hukassa olleita säätöjään kuntoon. Lauantain aika-ajojen kolmososiossa jokin meni yllättäen pieleen eikä kakkosjakson kärkiajan tehneestä Räikkösestä enää ollutkaan taistelemaan eturivin paikasta. Kisassa ilmennyt moottorin tehonpuute ja Ferrarin suoranainen taktinen moka pitää Räikköstä turhan pitkään radalla kuluneilla renkailla vei tällä kertaa mahdollisuuden palkintosijoille. Kamat kassiin ja Bahrainiin. Nyt ei auta jäädä märehtimään asiaa.

3. Antonio Giovinazzi

Melbournen hehkutusten jälkeen italialaislupaus paiskattiin tylysti maan pinnalle, kun sekä aika-ajot että kisa päättyivät Sauber-tuuraajalta rajuihin ulosajoihin. Varsinkin ensimmäisessä kolarissa Giovinazzin kokemattomuus näkyi pahasti. Konkarit tajuavat jo varoa Shanghain ansamaista viimeistä mutkaa, mutta Giovinazzin se pääsi yllättämään pahanpäiväisesti. Pascal Wehrleinin pitäisi jo olla kunnossa kisaamaan Bahrainissa, joten Sauber tuskin pitkittää saksalaisen paluuta enempää ainakaan urheilullisesta syystä.

4. Williams

Pari sadepisaraa riittävät näköjään yhä suistamaan Williamsin tolaltaan. Tällä kertaa ajokelvoton auto sai upean aika-ajojen tehneen Felipe Massan näyttämään radalla tiellä pyörineeltä muovipussilta. Lance Stroll ansaitsee hatunnoston aika-ajojen kymmenennestä sijastaan eikä alun kolarointia voi laittaa täysin tulokkaan piikkiin, vaikka kanadalainen sulkikin mutkan melko aggressiivisesti.

5. Renault

Renault oli ehdottomasti alun kolarien suurin häviäjä. Nico Hülkenbergin uroteko aika-ajojen seitsemännellä sijalla valui heti hukkaan, kun tiimi otti jo avauskierroksen jälkeen riskin ja suuntasi varikolle hakemaan kuivan kelin renkaat. Niitä saksalainen ei ehtinyt lämmittämään turva-auton takana. Tuloksena oli putoaminen aivan hännille, josta nousu pisteille oli tälläkin kertaa mahdotonta.

Lue myös:

    Uusimmat