Bahrainin GP:n topit ja flopit: Bottakselta liki täydellistä työtä, Räikkösellä jokin pielessä Ferrarin kanssa

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen kisan jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden kolmas osakilpailu ajettiin Sakhirin radalla Bahrainin iltavaloissa.

Ferrarin Sebastian Vettel oli kauden toisen voittonsa, kun paalupaikalta lähtenyt Valtteri Bottas joutui rengasongelmiin heti kisan alussa ja joutui antamaan Mercedeksen tallikaverilleen Lewis Hamiltonille tietä. Hamilton oli kisan toinen ennen Bottasta, Ferrarin Kimi Räikköstä ja Red Bullin Daniel Ricciardoa.

TOP5

1. Valtteri Bottas

Tätä emme halunneet sanoa ennen kisaa ääneen, mutta jokaisen ensimmäistä kertaa paalupaikalle yltäneen suomalaiskuskin seuraavan päivän kisa on mennyt melko totaalisesti penkin alle. Bottaksesta tuli itse asiassa ensimmäinen viidestä suomalaisesta, joka ylsi palkintopallille avauspaalupaikkansa jälkeen. Mercedes-pomo Toto Wolff kertoi kisan jälkeen C Morelle, että syy alun huonoon vauhtiin johtui laiteviasta, jonka takia rengaspaineet olivat aivan liian suuret. Joka tapauksessa kolmas Mercedes-kisa osoitti Bottaksen ottavan jatkuvasti hirmuloikkia eteenpäin: nyt tuli jo tallikaveri Lewis Hamiltonin päänahka täydellisellä aika-ajosuorituksella, minkä lisäksi Bottas oli ärhäkkäänä haastamassa Sebastian Vetteliä uusintastartissa.

2. Sebastian Vettel

Mersun ongelmat eivät kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Ferrari on tullut ryminällä takaisin huipulle viime kauden taantuman jälkeen. Vettelin lauantain aika-ajoissa kokema lähes puolen sekunnin tappio Bottakselle oli sunnuntaina enää muisto vain, sillä Ferrari oli tällä kertaa huomattavasti vahvempi kisapäivänä kuin aika-ajoissa. Vettel pääsi pinkomaan karkuun Mercedes-kaksikolta, mutta Bottaksen epäonnen lisäksi kysymysmerkkejä jäi siitä, olisiko Lewis Hamilton voinut haastaa Vettelin kisavoitosta ilman saamaansa aikarangaistusta.

3. Felipe Massa

Viime kauden lopettamisensa jälkeen jatkoajalla kuljettajaurallaan oleva Massa nauttii tällä hetkellä ajamisesta enemmän kuin vuosiin ja se näkyy myös suorituksissa. Williamsin auto näyttää kulkevan hyvin, vaikka sarjan kärkikolmikko onkin karannut jo horisonttiin. Loistava startti nosti Massan Räikkösen edelle, ja brasilialainen pääsi viettämään pitkän pätkän kilpaillen Ferrarin ja Red Bullin kanssa. Massa onnistui jo toista kertaa tällä kaudella nappaamaan kuudennen sijan, johon Williamsin autolla on realistista ylimmillään tähdätä.

4. Sergio Perez

Lauantain täydellisen mahalaskun jälkeen Perez onnistui napsimaan sijoituksia kovaa tahtia ja nousemaan 18. lähtöruudusta aina seitsemänneksi asti. Avauskierroksella meksikolainen nyhti irti viisi päänahkaa, minkä jälkeen tiimi teki taktisesti erittäin fiksua työtä. Esteban Oconin kymmenes sija täydensi Force Indian saldoa. Kumpikin kuski on nyt onnistunut ottamaan pisteitä kauden jokaisesta kisasta, minkä ansiosta talli on pisteellä Williamsin edellä MM-nelosena.

5. Pascal Wehrlein

Sauber lähti ainoana tiiminä toteuttamaan yhden pysähdyksen kisaa ja se oli lähellä tuoda pisteitä kauden ensimmäisen kisansa ajaneelle Pascal Wehrleinille. Lähtökohta kisaan oli talven aikana loukkaantuneelle saksalaiselle sikäli helppo, ettei tuuraaja Antonio Giovinazzista jäänyt enää viime viikon Kiinan GP:n tyrimisten jälkeen niin vakuuttavaa kuvaa kuin Melbournen debyytistä. 11. sija on kuitenkin tähän asti Sauberille kauden paras suoritus, joten siitä hatunnosto Wehrleinille. 

FLOP5

1. Kimi Räikkösen tilanne

Jokin on nyt oikeasti pielessä Kimi Räikkösen ja Ferrarin välillä ja siitä ei tällä hetkellä hiiskuta ulospäin. Räikkösen turhautuminen näkyy paitsi radalla, myös ajosuoritusten jälkeisissä haastatteluissa. Tallin olisi luullut ottaneen opikseen Kiinan kisan taktisesta jäätymisestä, mutta nyt sille kävi tismalleen samanlainen moka, johon Räikkönen puuttui jälleen kovasanaisesti radiossa. Tuntuisi todella oudolta, jos Ferrari riskeeraisi näin hyvällä autolla toisen kuskinsa pistesaaliin vain käyttääkseen Räikköstä koekaniinina yhteistä hyvää varten. Kysymyksiä tilanne silti herättää.

2. Carlos Sainz

Tulokaskuski Lance Strollin rekordi formula ykkösissä näyttää kolmen kisan jälkeen juuri niin surulliselta kuin suurimmat inhorealistit osasivat odottaakin, mutta jo toista kertaa syy ei ollut keltanokassa itsessään. Carlos Sainzin älytön kylkeen ajo Strollin tullessa radalle varikolta oli niin räikeä virhe, että siitä olisi voinut antaa enemmänkin kuin kolmen lähtöruudun rangaistuksen seuraavaan kisaan. Espanjalainen yritti vielä kisan jälkeisissä haastatteluissa vaikuttaa tulossa olevaan tuomioonsa, mutta vastasyytökset ylittivät itsepetoksessaan jopa Romain Grosjeanin ansiot.

3. Honda

Fernando Alonso sai viikonlopun alla huomattavasti lisää tilaa hengittää, kun McLaren kertoi espanjalaisen saaneen luvan osallistua toukokuussa Monacon GP:n sijaan Indianapolis 500 -kisaan. Viikonlopun jälkeen tuota päätöstä ymmärtää entistä paremmin, sillä ruutulippu jäi tälläkin kertaa näkemättä Alonsolta. Tallikaveri Stoffel Vandoornea ei saatu edes lähtöruudukkoon lauantain moottorivian uusiuduttua.

4. Red Bullin ongelmat

Tätä menoa Red Bull -kuskeilla on edessään pitkä ja yksinäinen kausi, kun kärkitallien haastaminen on vaikeaa ja muiden lyöminen liian helppoa. Bahrainin perusteella voidaan vetää johtopäätökset, että Kiinan kolmos- ja nelossijat olivat enemmän olosuhteiden kuin auton ansiota. Tällä kertaa Max Verstappenin jarrujen pettäminen varikkokäynnin jälkeen luo lisää varjoja jo entuudestaan teknisten ongelmien vaivaamalle tiimille. Kun Räikkönen sai renkaansa toimimaan, Daniel Ricciardosta ei ollut enää haastamaan Ferraria.

5. Renault

Nico Hülkenberg onnistui viimein tuomaan Rellulle kauden ensimmäiset pisteet, mutta kaksi pistettä jättävät ranskalaiset edelleen keskikastin pohjille. Aika-ajoissa Hülkenberg otti jo toista kertaa peräkkäin seitsemännen sijan ja Jolyon Palmerkin heräili viimein yltämällä kymmenenteen lähtöruutuun, joten sijat yhdeksän ja 13 ovat kisasta pettymys. Varsinkin, kun ysi oli Hülkenbergin mukaan tallille aivan maksimisuoritus.

Lue myös:

    Uusimmat