Kiina yrittää tukkia tietovuotoja teknologialla ja pelolla

Saartotoimistaan huolimatta Kiina ei ole onnistunut estämään tiedon leviämistä ulos Tiibetistä. Internetissä kuvaukset viime päivien tapahtumista leviävät blogien ja keskustelupalstojen sekä erilaisille yhteisösivustoille ladattujen valokuvien ja videoleikkeiden kautta.

Tilanne on muuttunut suuresti sitten 1980-luvun lopun, jolloin Tiibetissä myös puhkesi suuria Kiinan-vastaisia mielenosoituksia.

- Kiinan viranomaiset eivät enää nykyisin voi eristää katastrofeja, sanoo kiinalaisia viestimiä seuraavan danwei.org-sivuston päätoimittaja Jeremy Goldkorn.

Kiinan hallinto kehittää jatkuvasti uutta tekniikkaa tietovuotojen tukkimiseen. Myös vanhat keinot, kuten internetsivujen sulkeminen ovat voimissaan. Esimerkiksi YouTube-videosivusto suljettiin viikonloppuna sen jälkeen, kun sille oli ilmestynyt videoita Tiibetin levottomuuksista.

Mutta teknologiakaan ei auta, jos ihmiset pelotellaan hiljaisiksi.

- Paras ase, mitä Kiinassa käytetään on pelko ja rangaistuksen uhka -- pelkästään se, että olet soittanut tai vastaanottanut puheluja ulkomailta, voi johtaa kuulusteluun, kertoo Tiibetissä kaksi vuotta asunut länsimaalainen.

Internetissä leviävän tiedon paikkansapitävyyttä on usein vaikea todistaa. Valokuvia ja videoita pidetään ainakin vielä melko luotettavina tiedonlähteinä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat