Kiina valmistaa akkuja, joilla voi tuottaa energiaa vuosikymmeniä – alkuperäisen idean kehitti kilpailija

Yhdysvallat menetti akun valmistuksen Kiinaan, kun se unohti valvoa omia lisensointisääntöjään.

Ryhmä yhdysvaltalaisia insinöörejä ja tutkijoita kehitti kymmenen vuotta sitten mullistavan vanadiinia ja hapetus-pelkistysreaktiota hyödyntävän akun. Hallituksen laboratoriossa kehitetty akku oli jääkaapin kokoinen, se pystyi varastoimaan tarpeeksi energiaa kokonaiselle talolle, ja se pysyi käyttökuntoisena vuosikymmeniä.

Yleisradioyhtiö NPR:n mukaan akkuun suunniteltiin liitettäväksi aurinkopaneeleita, jotta eläminen vailla sähköverkkoa olisi mahdollista missä päin maailmaa tahansa. Akun menestystarina Yhdysvalloissa jäi kuitenkin kirjoittamatta ja tällä hetkellä kyseistä akkua valmistetaan Kiinassa.

Kiina ei kuitenkaan varastanut mullistavaa akkuteknologiaa, vaan Yhdysvallat luovutti sen itse pahimmalle kilpailijalleen. Teknologia siirtyi Kiinaan lisenssillä, kun liittovaltion viranomaiset eivät valvoneet omia lisensointisääntöjään.

"Kiina on Yhdysvaltoja edellä valmistuksessa"

Yhdysvaltojen energiaministeriö kieltäytyi selittämästä NPR:lle, miten miljoonia veronmaksajien dollareita syönyt teknologia päätyi Kiinalle. Kun ministeriölle lähetettiin asiasta kysymyksiä, ministeriö purki lisenssisopimuksen akkua valmistavan kiinalaisen Dalian Rongke Power -yhtiön kanssa.

Tiedonmuruja teknologian valumisesta Kiinaan on kuitenkin paljastunut. Projektia johtanut tieteilijä Gary Yang halusi valmistaa akkuja myös laboratorion ulkopuolella. Hän sai Yhdysvaltojen energiaministeriöltä lisenssiin valmistaa ja myydä akkuja, mutta sijoittajat eivät innostuneet hankkeesta.

Ainoa kiinnostunut taho oli kiinalainen liikemies ja Dalian Rongke Power. Yhtiölle myönnettiin aluksi alilisenssi valmistaa akkuja Kiinassa, mutta yhtiön vaikutusvalta kasvoi jatkuvasti suuremmaksi. Energiaministeriö vaati, että akut valmistettaisiin Yhdysvalloissa, mutta Yang ei tätä noudattanut.

– Kiina on Yhdysvaltoja edellä valmistuksessa ja insinööritaidossa. Moni ei uskoisi sitä, Yang sanoo.

Kun Kiinan hallitus sai vihiä maassaan valmistettavasta teknologiasta, se sijoitti kehittämiseen miljoonia dollareita. Energiaministeriö valvoi ulkomaista valmistusta koskevia lisenssisääntöjä leväperäisesti ja Yhdysvallat putosi kelkasta, jonka kyytiin hyppääminen on tällä hetkellä todella vaikeaa.

Lue myös:

    Uusimmat