Kiina sijoittaa merkittäviä summia eurooppalaiseen infraan, mutta onko Kiina jo uhka? – "Taloutta voidaan käyttää poliittiseen painostamiseen"

Miten Kiinan lisääntyvään läsnäoloon pitäisi suhtautua? 6:23

Kiina on sijoittanut merkittäviä summia eurooppalaisiin yrityksiin ja infraan, esimerkiksi satamiin ja väylähankkeisiin. Helsinki–Tallinna-tunneliin on luvattu peräti 15 miljardia kiinalaisrahaa. Mitä Kiina tällä tavoittelee? Onko Kiina Suomelle uhka vai mahdollisuus?

Asian ytimessä -ohjelmassa Jaakko Loikkasen haastateltavana vieraillut Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja Timo Vuori sanoo, että lähtökohtaisesti kiinalaisten kasvavaan vaikutusvaltaan eurooppalaisyrityksissä ei liity riskejä. Asiassa on kuitenkin ainakin yksi mutta.

– Kiinassa taustalla on kommunistinen puolue ja valtionyhtiöt. Jos Kiina tätä kautta hankkii poliittista vaikutusvaltaa epäsuorasti Euroopassa esimerkiksi satamissa, televerkoissa ja vastaavissa, siinä voi olla riskejä. Taloudellisia asioita voi käyttää myös poliittiseen painostamisen keinona.

Kiinalaiset investoivat miljardeja Eurooppaan

Euroopassa ollaan havahduttu Kiinan vaikutusvallan kasvuun ja esimerkiksi ulkomaalaisia investointeja on alettu seurata tarkemmin. Huippuvuonna 2016 kiinalaiset investoinnit EU-alueelle ylittivät 35 miljardia euroa. Vuoren mukaan Suomessa ei olla oltu erityisen sinisilmäisiä Kiinan suhteen.

– Meillä Suomessa on ollut lainsäädäntö tästä asiasta jo pitkään. Ellen väärin muista, yli 50 yrityskauppaa on tsekattu ja kaikkiin on annettu lupa. Merkittävä osa niistä on ollut kiinalaisia. Tässä suhteessa ei ole välitöntä uhkaa, mutta on hyvä, että asiaa valvotaan ja mietitään. Erilaisia uhkakuvia vaikka Huaweihin ja teknologioihin liittyen on pidetty esillä ja on hyvä pitää mielessä nämä asiat.

Vuoren mukaan Kiina on investoinut Suomeen vuodesta 2010 alkaen yhteensä noin 7 miljardia euroa.

– Pitää muistaa, että Supercellin osuus tästä on yksin noin kuusi miljardia. Kiinalaiset eivät ole Suomea vallanneet. Sen sijaan suomalaiset ovat investoineet 11 miljardia Kiinaan. Me olemme suhteutettuna hyvin merkittävä toimija Euroopan maista, olemme 5-10 joukossa.

Suomalaisten investointien suuruuden vuoksi kiinalaisia olisi kohdeltava asiallisesti Suomessa.

– Jos kiinalaisia investointeja kohdellaan epäasiallisesti Euroopassa, niin silloin kärsimme väistämättä Kiinassa näistä asioista.

Lue myös:

    Uusimmat