Kiina ja Ranska laukaisivat avaruuteen yhteisen satelliitin etsimään jälkiä menneisyydestä

Kiina ja Ranska ovat laukaisseet taivaalle raketin, joka kantaa avaruuteen maiden yhteisen satelliitin tutkimaan avaruuden ilmiöitä.

Laukaisu tapahtui kiinalaiselta Xichangin avaruusasemalta Sichuanin maakunnasta tänään juhannuspäivänä.

Kyseessä on harvinaislaatuinen Kiinan ja länsimaisen toimijan tämän tason yhteinen hanke, johon osallistuvat paitsi maiden avaruusvirastot myös yksityisiä tutkimusryhmiä ja -tahoja molemmista maista.

Esimerkiksi Yhdysvallat on kieltänyt kaiken yhteistyön avaruushallintovirasto Nasan ja Kiinan avaruusviraston välillä jo yli vuosikymmen sitten.

Etsii jälkiä menneisyydestä

Kiinan ja Ranskan kehittämä satelliitti etsii gammasäteilypurkauksia. Purkauksia tapahtuu yleensä valtavankokoisten tähtien räjähdyksissä tai törmäyksissä.

Näiden voimakkaiden kosmisten räjähdysten uskotaan voivan paljastaa tietoja maailmankaikkeuden historiasta ja kehittymisestä, sillä säteet kantavat jälkiä kaasupilvistä ja galakseista, joiden läpi ne kulkevat matkallaan avaruuden halki.

– Kuin katsoisi ajassa taaksepäin, koska (purkausten) valon kestää niin kauan saavuttaa meidät, New Yorkin Flatiron-instituutin astrofyysikko Ore Gottlieb kuvaili niiden tutkimista uutistoimisto AFP:lle.

Hänen mukaansa satelliitti pystyy löytämään jopa universumin kaukaisimmat gammasädepurkaukset, jotka vastaavat varhaisempia purkauksia.

Maapallosta kaukaisimmat tähän mennessä havaitut purkaukset tapahtuivat 630 miljoonaa vuotta alkuräjähdyksen jälkeen, kun maailmankaikkeus oli aluillaan. 

Laajasti hyväksytyn teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi lähes 14 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä, minkä jälkeen se on jatkanut laajentumistaan.

Lue myös:

    Uusimmat