Kiina aikoo esitellä huomenna rauhansuunnitelman Ukrainaan – Zelenskyillä ei tietoa sisällöstä: "Haluaisimme tavata Kiinan kanssa"

Kiina aikoo esitellä rauhansuunnitelman 2:09
Video: Kiina aikoo esitellä rauhansuunnitelman – välit Yhdysvaltoihin kiristyneet.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hän ei ole nähnyt Kiinan suunnitelmaa Venäjän aloittaman sodan päättämiseksi Ukrainassa.

Zelenskyi kertoo kuulleensa vain yleisiä asioita Kiinan ehdotuksista.

Kiina on sanonut esittelevänsä oman suunnitelmansa poliittiseen ratkaisuun Ukrainassa sodan vuosipäivänä huomenna perjantaina.

Zelenskyi kommentoi Kiinan suunnitelmaa tiedotustilaisuudessa Espanjan pääministerin kanssa, joka on vierailulla Kiovassa.

Zelenskyin mukaan olisi kuitenkin suotavaa, että Ukrainan ja Kiinan edustajat tapaisivat. Presidentin mukaan Ukrainasta onkin jo otettu yhteyttä Kiinaan tapaamisen suhteen.

– Haluaisimme tavata Kiinan kanssa. Tämä on Ukrainan intressissä tällä hetkellä, Zelenskyi sanoi.

Kiina harkintaa rauhanvälittämisestä Zelenskyi pitää rohkaisevana.

Länsi epäilee suunnitelmaa

Kiinan rauhansuunnitelmasta on julkisesti kertonut maan korkea-arvoisin diplomaatti Wang Yi. Tarkempaa tietoa suunnitelman sisällöstä ei ole, mutta diplomaatin mukaan asiakirjassa viitataan YK:n peruskirjan periaatteisiin ja otetaan huomioon alueellinen koskemattomuus, suvereniteetti ja turvallisuusnäkökohdat.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin odotetaan myös pitävän huomenna "rauhanpuheen".

Lännessä ollaan hyvin epäileväisiä Kiinan suunnitelmien suhteen.

Yhdysvallat ja tänään myös Nato ovat epäilleet, että Kiina harkitsee jopa aseiden toimittamista Venäjälle.

– Emme ole nähneet Kiinan toimittavan ”tappavaa apua” Venäjälle, mutta olemme nähneet merkkejä, että se harkitsee asiaa ja saattaa suunnitella toimituksia. Ja tästä syystä Yhdysvallat ja muut liittolaiset ovat varoittaneet Kiinaa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tänään uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Wang Yi on vieraillut tällä viikolla Moskovassa, ja hän tapasi eilen presidentti Vladimir Putinin

Wang Yi totesi Putinille, että Kiina on valmis työskentelemään Venäjän kanssa "poliittisen luottamuksen syventämiseksi, käytännön yhteistyön laajentamiseksi ja rakentavan roolin omaksumiseksi maailmanrauhan ja kehityksen edistämisessä". 

Hän myös lupasi vahvistaa Venäjän ja Kiinan välistä yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat