Mainos

Kiellettyjä kidutusvälineitä - kauppa saa jatkua

Lukuisat verkkokaupat ja muut myymälät Suomessa myyvät kiellettyjä peukalo- tai sormirautoja.

Ne ovat olleet heinäkuusta asti EU:n kidutusvälineasetuksessa sellaisten välineiden listalla, joita ei saa viedä tai tuoda ollenkaan. Suomen viranomaisten mukaan ennen asetuksen voimaantuloa maahantuotujen välineiden myyntiä ei kuitenkaan voida kieltää takautuvasti. Käytännössä tuonnin valvonta sisämarkkina-alueelta on mahdotonta.

Amnesty: Kauppa pitää lopettaa kokonaan

Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että koska EU-asetuksessa peukalo- ja sormiraudat on kielletty, niiden myynti pitäisi Suomessa saada loppumaan. Hän pitää viranomaisten tulkintaa siitä, ettei myyntikieltoa voida asettaa takautuvasti, epäloogisena.

– Jos joku elintarvike havaitaan vaaralliseksi, vedetäänhän sekin pois myynnistä, sanoo Johansson. Peukalo- ja sormirautoja voidaan käyttää - ja Amnestyn raporttien mukaan on myös käytetty - kidutukseen, siksi ne on kielletty.

Tuontipäivää liki mahdoton valvoa

EU:n kidutusvälineasetusta muutettiin viime heinäkuussa niin, että peukalo- ja sormirautojen kauppa kiellettiin kokonaan. Tästä huolimatta välineitä voi ostaa useasta nettikaupasta Suomessa. Viranomaisten linjauksen mukaan ennen asetuksen voimaantuloa maahantuotuja välineitä saa edelleen myydä.

Sisäministeriön poliisiosaston poliisitarkastaja Seppo Sivula toteaa, että myyntiä ei voida kieltää takautuvasti.

– Jos peukalo-tai sormiraudat on tuotu maahan ennen heinäkuun 20. päivää, niiden myynti voi jatkua.

Tullin mukaan kukaan ei ole tuon päivän jälkeen yrittänyt maahantuontia ja jäänyt kiinni.

-Toisaalta, jos välineitä tuodaan EU:n sisämarkkina-alueelta, me emme sitä voi valvoa, sanoo tulliylitarkastaja Jarkko Keskinen.

Käytännössä siis kukaan muu kuin maahantuoja ei voi tietää, onko nyt myynnissä olevat välineet tuotu ennen vai jälkeen asetuksen voimaantulon.

Myydään sekä seksi- että vartiointitarkoituksiin

Peukalo- ja sormirautoja on myynnissä niin seksivälineitä kauppaavissa verkkokaupoissa kuin ase- tai turvallisuustarvikkeisiin erikoistuneissa liikkeissäkin.

– Kaikki peukalo- ja sormiraudat ovat käyttötarkoituksesta riippumatta kiellettyjen listalla, mikäli ne eivät ole selkeästi muovisia lasten leluja, sanoo Seppo Sivula sisäministeriöstä.

”Kysyntä marginaalista”

MTV Uutiset tavoitti useita liikkeitä, joissa on myynnissä sormi-tai peukalorautoja. Niiden mukaan sormi- tai peukalorautoja ovat hankkineet vartijoina työskentelevät.  Osa yrittäjistä ei halunnut kommentoida peukalorautojen kauppaa nimellään.

Tukkuliike Asetalo on tuonut sormirautoja Yhdysvalloista. Tuontia ei ole ollut vuosiin, koska kysyntä on vähäistä.

–Näitä tuo maahan useampi taho, meiltä on lähtenyt vain yksittäiskappaleita kauppoihin, sanoo toimitusjohtaja Timo Huikkala.

Huikkala uskoo, että sormirautoja voidaan käyttää, jos ei haluta kantaa mukana raskaita varsinaisia käsirautoja.

Tieto siitä, että peukalo- ja sormirautojen rautojen kauppa on heinäkuussa kielletty, tuli yllätyksenä alan yrittäjille.

Poikkeuksena on Salainen Agentti. Yrittäjä Tuomas Arppe kertoo, että heiltä peukalorautoja eivät osta vartijat.

– Se on ollut meille kuriositeettituote, sanoo Arppe. Raudat ovat tosi hankalat käyttää esimerkiksi vartijan työssä.

– En usko, että näitä enää tilaamme. Menekki on niin pientä. Sinänsä luulen, ettei tilaaminen Keski-Euroopasta olisi yhtään sen hankalampaa uudesta asetuksesta huolimatta.

Arppe kertoo että heidän myymänsä peukaloraudat on tuotu Saksasta, viimeisin erä kesän alussa eli ennen asetuksen muuttamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.