Kiekkomaailmaa kohauttaneesta siirrosta 25 vuotta – katso video

9. elokuuta 1988 on merkittävä päivä ammattilaisjääkiekkoilussa. Tuona päivänä tapahtui koko kiekkoilevaa maailmaa syvästi koskettanut pelaajakauppa.

Wayne Gretzkyn piti olla koskematon. Legendaarinen numero 99 oli ollut lähes koko 1980-luvun Edmonton Oilersin NHL-dynastian suurin tähti ja kulmakivi, mutta 9. elokuuta piirtyi historiaan päivänä, jolloin Gretzkyn koskemattomuus särkyi.

Edmonton silloinen omistaja Peter Pocklington ilmoitti tuolloin, että seuran suurin ikoni on myyty Los Angeles Kingsiin. Kiekon seuraajien mieliin on lähtemättömästi piirtynyt muistikuva kyynelehtivästä Gretzkysta lehdistötilaisuudessa.

Idea Gretzky-kaupasta tuli ensi kerran esille jo vuonna 1986, kun silloinen Los Angelsin omistaja Jerry Buss otti aiheen esille uuden osaomistajan Bruce McNallin kanssa.

– Kun ostin seuran hän (Buss) kertoi minulle yrittäneensä puhua Pocklingtonille Gretzkysta. Me kaikki nauroimme. Mutta se, että hän otti aiheen esille antoi minulle tunteen, että voisin todella tehdä sen, McNall muistelee NHL.comissa.

Kaupasta tekee erikoisen etenkin se, että tuohon aikaan NHL:ssä ei pelaajien kauppaamista harjoitettu lähellekään samaan tahtiin kuin nykyään. Etenkin tähtistatuksen omaavien pelaajien kauppaaminen oli tuohon aikaan sangen harvinaista.

– Se oli täysin erilaista. Se ei ollut aivan tavallinen kauppa. Kaupassa oli niin paljon rahaa mukana. Seurojen omistajien piti tietenkin keskustella koko ajan ja GM:n piti siirtyä hieman taaemmas, Kingsin silloinen GM Rogie Vachon muistelee.

"Gretzky olisi rakastanut mennä Detroitiin"

Pocklingtonilla oli Gretzkylle aluksi muitakin vaihtoehtoja, mutta lopulta vain Kings tuli kysymykseen.

– Yritin tavoitella (Detroit Red Wingsin omistaja) Mike Ilitchiä, koska tiesin, että Wayne rakastaisi mennä Detroitiin. Mutta asiat menivät niin nopeasti ja kauppa oli sitten siinä. Meillä ei koskaan ollut mitään tarjoussotaa. Ehkä olisi pitänyt olla jälkikäteen mietittynä, Pocklington kertasi NHL.comissa.

Gretzkyn lisäksi kaupassa Los Angelesiin siirtyivät hyökkääjät Marty McSorley ja Mike Krushelnyski. Edmontiin matkasivat sentteri Jimmy Carson, laitahyökkääjä Martin Gelinas, ykköskierroksen varausvuorot 1989, 1991, 1993 sekä 15 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Wayne Gretzky pelasi NHL:ssä 1487 ottelua, jossa hän tehtaili 2857 (894+1963) tehopistettä. Hän pelasi Kingsin jälkeen vielä St. Louis Bluesissa ja New York Rangersissa, jossa hän päätti vertaansa vailla olevan pelaajauransa 1999. Hän on edelleen NHL:n kaikkien aikojen pistepörssin kärkipaikalla. Gretzky pitää hallussaan lukuisia NHL-ennätyksiä, joita pidetään rikkomattomina. Hän voitti urallaan muun muassa neljä Stanley Cupia ja lukuisia henkilökohtaisia palkintoja.

Katso video koskettavasta lehdistötilaisuudesta Youtubesta:

Lue myös:

    Uusimmat