Tulokastykki Teemu Selänne oli päätyä suomalaisten menestysseuraan NHL-uransa alussa: "En ole koskaan ollut niin hermostunut"

4:02
Ville Nieminen pohtii koronaviruksen vaikutuksia NHL:ään.

Viime päivinä on muisteltu paljon Teemu Selänteen ikimuistoista NHL:n tulokaspelaajien maaliennätystä Winnipeg Jetsin paidassa. Ei ollut kovin kaukana, että hänen uransa olisi lähtenyt liikkeelle toisessa kanadalaiskaupungissa.

Selänne teki tasan 27 vuotta Jetsin riveissä tulokkaana kauden 70. maalinsa. Kauden loppusaldo oli 76 osumaa. Sitä ennätystä tuskin rikotaan koskaan.

Selänne sai Winnipegistä mainion alun NHL-uralleen, mutta jos varaustilaisuudessa asiat olisivat menneet hieman toisella tavalla, hän olisi päätynyt toiseen huippuseuraan.

Vuoden 1988 draft pidettiin legendaarisessa Montrealin Forumissa vain viikkoa ennen Selänteen 18-vuotissynttäreitä. Toimittaja Paul Almeida muistutti Twitter-tilillään, että 19. varausvuoroa pitäneen Edmonton Oilersin GM:llä Glen Satherilla oli jo valmis sopimus Hartford Whalersin kanssa 11. varauksen hankkimisesta, jos Selänne on vielä siinä vaiheessa vapaana.

https://twitter.com/AzorcanGlobal/status/1244118690540351489

Jets käytti kuitenkin kymmenentenä tilaisuutensa ja nappasi Selänteen. Edmonton piti oman vuoronsa ja valitsi puolustaja Francois Lerouxin, joka pelasi urallaan 249 NHL-ottelua (3+20=23).

Viritys St. Louisin kanssa kariutui

Selänne myönsi Ari Mennanderin kirjoittamassa elämäkertateoksessa Teemu (Otava), ettei hän kiinnittänyt juurikaan huomiota varaustilaisuuteen.

Don Baizley soitti minulle ja kysyi, että haluanko lähteä Montrealiin. Sanoin hänelle, että lähden armeijaan, Selänne kertoi kirjassa.

Ennen Hartford-kuviota Oilers viritteli vaihtokauppaa yhdeksäntenä varanneen St. Louis Bluesin kanssa. Bluesin johto päätti kuitenkin kiinnittää Carolina Hurricanesin nykyisen valmentajan Rod Brind’Amourin, jos hän on vapaana. Vaihtokuvio raukesi, kun Blues pääsi varaamaan voimakkaan kanadalaishyökkääjän.

Jetsille Selänteen saaminen oli todellinen onnenpotku.

– En ole koskaan ollut niin hermostunut. Halusimme todella varata hänet, Jetsin silloinen GM John Ferguson sanoi.

"NHL vaikutti niin kaukaiselta"

Oilers oli ollut Selänteen suosikkijoukkue, eikä vähiten Jari Kurrin ansiosta. Jos Selänne olisi päätynyt Oilersiin ja aloittanut NHL-uransa syksyllä 1992, hän ei olisi kuitenkaan enää päässyt aloittamaan NHL-uraansa Kurrin kanssa. Sen sijaan Esa Tikkasen seurasta Selänne olisi päässyt nauttimaan.

– Ei ollut kuitenkaan väliä, että mikä joukkue varaa minut. NHL vaikutti niin kaukaiselta, Selänne sanoi kirjassaan.

­Edmontonin kykyjenetsijä Matti Väisänen kertoi, että Oilers teki lujasti töitä saadakseen Selänteen.

– Hän pystyi luomaan yhdellä yhtä vastaan maalintekopaikan itselleen tai ketjukaverilleen joka kerta. Se teki hänestä poikkeuksellisen, Väisänen kehui.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja