Jari Kurrin hirmuilta poiki Wayne Gretzkyltä kommentin, jota kiekkolegenda katui lähes välittömästi – "He pilaavat koko NHL:n"

Muistatko tätä? Jari Kurri oli kirjakustantaja, joka julkaisi mystisen NHL-oppaan – Tulosruutu oli paikalla marraskuussa 2000 1:57
Wayne Gretzkyn pitkäaikainen ketjukaveri oli niin ikään kurittamassa Devilsiä ja monia muita joukkueita. Uran jälkeen Kurri on muun muassa kustantanut kirjoja.

Wayne Gretzky on tehnyt korvaamatonta pr-työtä NHL-jääkiekolla uransa aikana ja sen jälkeen. Sammakoita on tullut suusta vähän, mutta 37 vuotta sitten häneltä lipsahti sellainen. 

Tasoerot olivat NHL:ssä 1980-luvulla paljon isommat kuin nykyään. Yksi ryöpytyksistä tuli 19. marraskuuta 1983, kun Edmonton Oilers kylvetti New Jersey Devilsin vieraissa 13–4.

Jari Kurri tykitti ottelussa viisi maalia. Wayne Gretzky merkkautti uransa ensimmäisen kahdeksan pisteen illan. 

Pelin jälkeen Edmonton Sunin kiekkotoimittaja Dick Chubey kirjoitti Gretzkyn sanoman kommentin, joka kohahdutti koko kiekkomaailmaa. 

– He pilaavat koko liigan. On parempi lakata pyörittämästä Mikki Hiiri -organisaatiota, Gretzky heitti

Gretzky sääli ex-joukkuetoveriaan

Gretzky sanoi, että hänestä tuntui pahalta Devilsin maalivahtien Ron Lowin ja Chico Reschin puolesta. Suurimman osan ottelusta pelannut Low oli kaiken lisäksi Gretzkyn vanha joukkuekaveri. 

Devilsin valmentaja Billy MacMillan sai ottelun jälkeen potkut. Hänet korvasi Tommy McVie, joka jopa epäili, että Gretzkyn Lowia kohtaan tuntema sääli oli iso syy kommentin antamiseen. 

– Hän (Gretzky) on tyylikäs nuorimies, McVie puolusti. 

Ankuankat vastaan Hessu Hopo

Gretzky ymmärsi heti seuraavana päivänä, että lausunto oli ajattelematon. Hän lähetti pahoittelut seuralle silloisella viestintävälineellä, Telexillä. 

– Ei ollut minun asiani sanoa mitään sellaista, Gretzky sanoi. 

Oilers kohtasi vielä toisen kerran Devilsin heidän kotikaukalossaan, tammikuun 15. päivä. Gretzky epäili, että hän saa buuauksia, eivätkä arviot kovin vikaan menneetkään. 

Edmontonissakin pelannut Devilsin Phil Russel otti tilanteesta kaiken irti. 

– Olemme todellakin petranneet. Silloin pelasimme kuin mikkihiiret, nyt olemme kenties kuin Aku Ankka, hän veisteli. 

Devils oli kenties sisuuntunut Gretzkyn lausunnoista ja toi esiin perhaan version itsestään. Oilers voittin nipin napin 5–4, ja Gretzky kirjautti tililleen kolme tehopistettä. 

Gretzky osasi ottaa jo tilanteen rennommin ja nauroi yhtä kylttiä katsomossa. Siinä luki, että "Gretzky on Hessu Hopo". 

Gretzkyn toive kävi toteen. New Jersey Devils otti vuosien varrella isoja harppauksia ja voitti Stanley Cupin 1995, 2000 ja 2003. 

Lue myös:

    Uusimmat