Kiehtovat faktat astianpesukoneesta – näitä et tiennyt!

Astianpesukone on kätevä kapistus etenkin silloin, kun lautaselle pinttynyt ruoka ei tosiaan houkuttele tiskaamaan käsin. Mutta tiesitkö esimerkiksi, kuka keksi tiskikoneen?

Kuka kehitteli ensimmäisen astianpesukoneen ja miksi? Entä, kannattaako esihuuhtelu?

Lue astianpesukonefaktat ja hämmästy!

1. Tiskikoneen kehitteli rikas rouva 1800-luvulla

Ensimmäisen luotettavan käsikäyttöisen tiskikoneen keksi Josephine Cochrane vuonna 1887. Varakas Cochrane ei itse koskaan tiskannut astioita, mutta kehitteli tiskikoneen, koska hänen palvelijansa rikkoivat tiskatessaan hänen hienoja posliiniastioitaan. Cochrane tuotti lopulta tiskikoneita oman yrityksensä voimin. Yrityksestä muotoutui myöhemmin KitchenAid.

2. Moni pesee tiskit koneessa uudelleen välttyäkseen koneen tyhjentämiseltä

Cascaden kyselyyn osallistuneista ihmisistä 79 prosenttia myönsi laittavansa tiskikoneen joskus käyntiin uudelleen välttyäkseen sen tyhjentämiseltä. 

3. Tiskikonetta myytiin suurelle yleisölle vasta vuonna 1950

Vaikka astianpesukone keksittiin jo vuonna 1887, sitä myytiin vain hotelleihin ja suuriin ravintoloihin. Vasta yli 60 vuotta myöhemmin sitä alettiin myydä tavallisille kuluttajille.

4. Tiskikoneen käyttö säästää enemmän vettä kuin tiskaaminen käsin

Käsin tiskatessa vettä tulee lotrattua paljon ja juoksevalla vedellä peseminen voikin jopa kuusinkertaistaa vedenkulutuksen astianpesukoneeseen verrattuna.

Muistathan puhdistaa roskasiivilän?

Tiesithän, että astianpesukoneen roskasiivilä pitäisi tyhjentää säännöllisesti? Näin koneesi tekee puhdasta jälkeä eikä se rupea haisemaan.

5. Esihuuhtelu on turhaa

Astioiden esihuuhtelu tiskikoneessa on turhaa ja tuhlaa vettä. Raaputa isoimmat ruoanjämät pois astioista ja anna koneen tehdä työ puolestasi. Jos olet tyhjentänyt roskasiivilät säännöllisesti ja pyyhkinyt tiivisteet, koneen pitäisi saada puhdasta jälkeä aikaiseksi ilman esihuuhteluja.

6. Tiskikoneessa voi pestä paljon muutakin kuin astioita

Lippalakki, perunat ja kumisaappaat – LUE:  Tiesitkö: Voit pestä nämä yllättävät esineet astianpesukoneessa

Lue myös:

    Uusimmat