Kidutuksen vastainen komitea kuuli Jari Aarniota

Euroopan neuvoston kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun vastainen komitea (CPT) on kuullut tutkintavankeudessa olevaa Helsingin huumepoliisin entistä päällikköä Jari Aarniota.

MTV Uutisten tietojen mukaan CPT:n valtuuskunta teki tänään vierailun Vantaan vankilaan ja keskusteli muun muassa Aarnion kanssa.

CPT:n tarkastuskierros Suomessa alkoi maanantaina. Aarnion kanssa käydyissä keskusteluissa ovat tiettävästi olleet esillä ainakin Aarnion pitkä tutkintavankeusaika, eristys ja mahdollisuudet puolustautumiseen. Jutun esitutkinta-aineisto on massiivinen: yhteensä lähes 25 000 sivua. 

Useista törkeistä huume- ja muista rikoksista epäilty Aarnio on ollut eristettynä tutkintavankina yli kymmenen kuukautta. Aarniolle on määrätty erittäin tiukkoja yhteydenpitorajoituksia vankeutensa aikana. Vasta kesäkuussa hän esimerkiksi sai luvan tavata vaimoaan ilman valvontaa. Lähiomaisten lisäksi Aarnio saa tavata vain asianajajaansa.

Komitealta raportti käynnin jälkeen 

CPT valvoo vapautensa menettäneiden oikeuksia ja kohtelua neuvoston jäsenmaissa. Suomi on sitounut 1.4.1991 kidutuksen, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen estämiseksi tehtyyn eurooppalaiseen yleissopimukseen. CPT-komitea on aiemmin ilmoittanut, että Suomi on yksi sen tarkastuskohdemaista tänä vuonna.

CPT:n valtuuskunta tekee Suomeen nyt viidennen tarkastuksensa. Edelliset ovat olleet vuosna 1992, 1998, 2003 ja 2008. Meneillään oleva tarkastus kestää kymmenisen päivää.

Käynnin jälkeen CPT lähettää valtiolle yksityiskohtaisen selonteon, jossa se raportoi löydöksistään, antaa suosituksia sekä esittää omia kommenttejaan ja mahdollisia lisätietopyyntöjä.

Komitea ei halua tavata median edustajia kesken tarkastuksen.

Komitea moitti Suomea vuonna 2009

Edellisen Suomen-vierailun jälkeen Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea moitti raportissaan Suomea kovin sanoin. CPT ei ollut tyytyväinen vauhtiin, jolla Suomi korjaa komitean tarkastuskäynneillään osoittamia ihmisoikeusongelmia.

Suomi on saanut useita kertoja huomautuksen muun muassa wc:ttömistä vankiselleistä eli niin sanotuista paljuselleistä, tutkintavankien kohtelusta ja tahdonvastaiseen psykiatriseen hoitoon määrättyjen potilaiden käsittelystä.

CPT:llä on vapaa pääsy maahan, oikeus liikkua siellä vapaasti ja oikeus tarkastaa kaikkia jäsenvaltiossa sijaitsevia suljettuja laitoksia.

Käytännössä komitea tarkastaa vankiloita, nuorisovankiloita, poliisiasemia, psykiatrisia sairaaloita jne. Se tarkastaa koko laitoksen ja kuulee henkilökuntaa ja vapautensa menettäneitä. Vapautensa menettäneitä komitea kuulee ilman henkilökunnan läsnäoloa.

Jokainen sopimusvaltio nimeää komiteaan oman jäsenensä. Komiteaan on koottu puolueeton ja riippumaton asiantuntemus useilta aloilta: mm. lakimiehiä, lääkäreitä, psykologeja ja kriminologeja. Mukana on myös sihteeristöä ja tulkkeja.

Komitean toiminta perustuu yhteistyöhön. Komitean tehtävänä ei ole arvostella julkisesti valtioita vaan pikemminkin auttaa niitä vahvistamaan rajalinjaa, joka erottaa hyväksyttävän kohtelun tai käytöksen sellaisesta, joka ei ole hyväksyttävää.

Lue myös:

    Uusimmat