Mainos

KHO hyväksyi rajoituksen alkoholin tuonnista

Korkein hallinto-oikeus vahvisti rajauksen siitä, ettei alkoholia voi tuoda maahan määrättömästi "omaan käyttöön". Alkoholia tuoneet miehet aikovat valittaa ratkaisusta EU:n komissiolle.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on pitänyt ennallaan Helsingin hallinto-oikeuden rajauksen siitä, kuinka paljon alkoholia yksityishenkilö voi tuoda EU-maista omaan käyttöön.

KHO otti asiaan kantaa nyt ensi kertaa. Hallinto-oikeus antoi viime kesänä ratkaisun tapauksesta, jossa kaksi suomalaismiestä oli tuonut Saksasta yhteensä yli 1700 litraa olutta, vodkaa ja viiniä.

Oikeus katsoi, että omaan käyttöön tuoduiksi voitiin hyväksyä 130 litraa vodkaa, 500 litraa olutta ja kaikki tuodut viinit eli 139,5 litraa viiniä.

Loput juomista oli oikeuden mukaan tuotu kaupallisessa tarkoituksessa, joten Tullipiirillä oli oikeus periä niistä alkoholi- ja alkoholijuomavero sekä kymmenen prosentin lisävero.

Asianomistajat kantelevat EU:n komissiolle

Alkoholia tuoneet miehet aikovat valittaa KHO:n ratkaisusta. Heidän asianajajansa Petteri Snell ilmoitti illalla, että he kantelevat KHO:n päätöksestä EU:n komissiolle. Snell kertoo, että asianomistajien mielestä asiassa olisi pitänyt pyytää EY:n tuomioistuimen ennakkoratkaisua.

Lisäksi kantelua perustellaan muun muassa sillä, että KHO:n päätös synnyttää velvollisuuden ilmoittaa tuonti aina arvioitavaksi rajalla. Snell pitää sen seurauksena mahdollisena tilannetta, jossa suuren alkoholilastin tuoja voisi välttyä sanktioilta, jos järjestelmädirektiivin ohjemäärät ylittävän osa lastista katsottaisiin kaupalliseksi tuonniksi.

Tällaisessa tapauksessa olisi synnytetty keinotekoinen rajaverotus, joka on perussopimuksen vastainen, katsovat kantelijat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.