Kevät alkaa koti-ikkunalta

Mitä jos tänä vuonna kasvattaisit osan kesän kukista siemenestä asti – esimerkiksi ne joita joka tapauksessa aina hankit?

Itse siemenestä kasvatetun taimen hinta on vain murto-osa valmiina ostetun kasvin hinnasta, ja kukathan ovat aina enemmän edukseen suurina ryhminä.

Kauppapuutarhat aloittavat kasvatuksen jo tammi-maaliskuulla, jotta taimet olisivat kesän alussa runsaskukkaisia ja tukevia. Kotioloissa oikea aika aloittaa on huhti–toukokuu esikasvatusajan pituuden mukaan. Näin taimet eivät venähdä liikaa mutta ehtivät kukkaan paljon aikaisemmin kuin myöhemmin avomaalle kylvetyt kukat.

Muutamat tavallisimmista kesäkukista ovat kuitenkin vaativia kasvatettavia. Aloittelijan ei siis välttämättä kannata aloittaa esimerkiksi lobelialla ja begonialla. Sen sijaan muun muassa samettikukka ja tulisalvia onnistuvat lähes aina, ja huhtikuussa kylvetyt tuoksuherneet ja krassit ehtivät kukkia pitkään.

Hienoa hiekkaa

Kylvöalustan on oltava rikkaruohojen siementen ja kasvitautien välttämiseksi puhdas, ja ylimääräisen kasteluveden pitää päästä valumaan hyvin pois.

Säästäväinen käyttää kylvämiseen viili- ja jogurttipurkit sekä maitotölkkien pohjat (tee pohjaa reikä ja muista aluslautanen), mutta maatuvia turveruukkuja tai -brikettejä (esimerkiksi muassa Plantagenin valikoimissa) käyttämällä pääsee vähemmällä vaivalla, sillä niitä käyttämällä taimet voi koulia ja istuttaa sittemmin lopulliseen kasvupaikkaansa vahingoittamatta hentoja juuria.

Pienet siemenet voi sekoittaa hienoon hiekkaan ennen kuin ne sirotellaan astiaan. Vähäisestä hiekkamäärästä ei ole haittaa, pikemminkin päinvastoin. Pienet siemenet kylvetään isompaan astiaan hajakylvönä, isompia siemeniä pannaan astiaan yksi tai kaksi astian koon mukaan.

Kesäkukan siemenet kylvetään kuohkeaan ja hiekkapitoiseen, niukkaravinteiseen multaan, ei koskaan niin sanottuun tavalliseen multaan. Esimerkiksi Biolanin Kylvö- ja taimimulta sekä Kekkilän Taimimulta on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Nämä mullat ovat ilmavia ja läpäisevät riittävästi vettä hentojen taimenalkujen tarpeisiin.

Voimakkaamman mullan tai lisälannoituksen aika on keskimäärin kuukauden päästä. Uusien taimien alalehtien kellastuminen on varma merkki lisälannoituksen tarpeesta. Lannoitukseen sopivat esimerkiksi Biolanin Luonnonlannoiterakeet tai Kekkilän Kesäkukkaravinne.

Harrastajalle minikasvihuone

Älä kylvä siemeniä liian syvälle, siemenen itsensä paksuinen multakerros riittää yleensä peitteeksi. Muutamat kesäkukat tarvitsevat itääkseen kuitenkin valoa, joten ne jätetään kylvettäessä näkyviin mullan pinnalle. Tällaisia lajeja ovat muun muassa ahkeraliisa, koristetupakka ja lobelia.

Itäminen lähtee parhaiten käyntiin, kun sisälämpötila on yli 20–25 astetta. Lämmön tulisi kuitenkin olla tasaista, joten vetoinen ikkunalauta, jossa karmien välistä huokuu kylmää ulkoilmaa ja jonka alareunassa puhkuu patterista kuumaa ilmaa, ei ole paras mahdollinen idätyspaikka.

Jos perhe on alkanut jo valittaa joka tasolle ilmestyvistä taimipurkeista, kannattaa hankkia puutarhamyymälöistä edullisia minikasvihuoneita, joita on muun muassa Plantagenin valikoimissa. Kyseessä on muovilokerikko, joihin voi sijoittaa muovi- tai turveruukkuja ja joissa on suojaavat seinät ja nostettava katto.

Minikasvihuoneiden etuja ovat helppo siirreltävyys, helppo kastelu ja helppo tuuletus – taimet kun voi tappaa yhtä hyvin liialla märkyydellä kuin liialla kuivuudellakin.

Sumuta!

Erillisellä ikkunan eteen ripustettavalla taimikasvatushyllyllä voi puolestaan hyödyntää valoa koko ikkunan alalta, eikä hylly kuitenkaan pimitä huonetta liikaa.

Oikeaan kohtaan kiinnitetty hylly ei myöskään estä verhojen liikettä ja nostaa taimet kyllin ylös patterien lämmöstä, ja sitä voit käyttää kymmeniä vuosia.

Kastele kylvöstä mieluiten sumuttamalla suihkepullolla, sillä siemenet eivät idä liian märässä mullassa. Kun peität kylvöpurkit ohuella lasilevyllä tai muovikelmulla, näet kosteuden tiivistymisestä, milloin on aika tuulettaa kylvöstä. Itäminen estyy myös silloin, jos multa pääsee kokonaan kuivumaan. Kate poistetaan käytöstä kokonaan viimeistään silloin, kun taimien latvat koskettavat sitä.

Kun ensimmäiset kasvulehdet eli sirkkalehtien jälkeen esiin tulevat lehdet ovat näkyvissä, on aika koulia taimet. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että heikot taimet nypitään pois ja joukon vahvimmat taimet istutetaan uuteen astiaan hieman syvemmälle kuin aikaisemmin. Älä turhaan sääli heikkoja taimia, niistä ei kasva tukevia kasveja ja ne vievät vain voimaa vahvemmiltakin. Työ on kätevintä tehdä ulkona.

Mitä enemmän valoa, sitä enemmän kasvua

Taimet kasvavat sitä paremmin, mitä enemmän valoa ne saavat. Vältä kuitenkin suoranaista auringonpaahdetta, eli jos taimet kasvavat paisteisella eteläikkunalla, niiden ja ikkunan väliin voi asettaa suojaksi vaikka voipaperista leikatun nauhan.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sisäkasvatuksen pitäisi kestää korkeintaan kahdeksan viikkoa, sillä sisätiloissa taimet kasvavat helposti pitkiksi ja hennoiksi. Tämä johtuu siitä, että tavallisessa asunnossa on taimikasvatukseen usein valoa liian vähän ja lämpöä liian paljon.

Loppukeväästä taimia voi jo alkaa karaista eli ne voivat viettää päivän lämpimässä mutta kuumalta porotukselta suojaisessa ulkotilassa, mutta yöpakkasten loppuun asti ne on kuitenkin syytä ottaa vielä yöksi sisään.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Nelson Garden, Biolan, Kekkilä, Multasormi, Plantagen

Lue myös:

    Uusimmat