Mainos

Keväisin jopa puolet enemmän tuulilasivaurioita

Sulavat tienpinnat tuovat keväällä mukanaan tuulilaseihin lentävät nastat ja pikkukivet. Harmittomalta näyttävästä kiveniskemästä voi tulla iso lasku.

Vakuutusyhtiö Ifin tiedottaja Mari Hätinen vahvistaa asian; maalis-huhtikuussa sattuu reilut 50 prosenttia enemmän vakuutusyhtiölle ilmoitettuja tuulilasivahinkoja kuin muina kuukausina keskimäärin. Tänä keväänä sesonki on kuitenkin vasta alkamassa, sillä säät ovat pysytelleen kylminä koko maassa.

Myös omalla ajamisella voi vaikuttaa osaltaan siihen, altistaako autonsa tuulilasin kolhuille vai ei.

– Paras keino ennakoida tuulilasivahinkoja on höllätä vauhtia ja ajaa liikenteessä ennakoivasti. Eli kun lähdetään pääsiäisliikenteeseen niin muistetaan pitää kunnon turvavälit, koska käytännössä kivi tai nasta lentää yleensä auton tuulilasiin edellä ajavasta autosta.

Erityisesti moottoritiellä renkaista irronneita nastoja ja tiestä nousevia pikkukiviä napsahtelee tuulilasiin usein ja välillä myös ikävin seurauksin. Pieni ja kova esine osuu valtatiellä lasiin suurella nopeudella. Ikävä halkeama voi saada alkunsa pienestä jäljestä.

Parhaiten toimii seuraava neuvo. Jos joudut jatkuvasti jarruttelemaan jonossa, on väli edessä ajavaan autoon liian lyhyt. Jos taas omaa ajorytmiä pystyy säätelemään kaasulla, on turvaväli sopiva. Eli malttia liikenteeseen, muistuttaa Hätinen.

Nykyautot lennättävät kiviä tehokkaasti

Tuulilasivahingot ovat lisääntyneet vauhdilla. Esimerkiksi Ifissä tuulilasivahingot ovat lisääntyneet 16 prosentin vuosivauhtia viimeisten neljän vuoden aikana. Tähän on monta syytä ja osa niistä on teknisiä. Lasirikon riskiä lisäävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen ja roiskeläppien poistuminen.

Lisäksi nykyautojen muotoilu, jossa takarenkaan ovat lähellä kulmia, lennättävät kiviä tehokkaasti. Myös vakuutusvalikoimalla on vaikutuksensa. Laajoihin autovakuutuksiin kuuluvat nykyisin myös tuulilasivahingot, ja niitä otetaan autoihin entistä useammin.

Kivenisku tuulilasissa voi tulla kalliiksi. Pelkästään korjaaminen maksaa keskimäärin 70 euroa. Lasin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpaa.

– Tuulilasin vaihtaminen maksaa keskimäärin 570 euroa. Tosin pitää muistaa, että hintahaitari on todella laaja autosta ja vahingosta riippuen, sanoo Ifin tiedottaja Mari Hätinen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.