Häränsilmä auton tuulilasissa? Samanlainen löytyy tuhansista muistakin autoista

Sulavat tiet, hiekka ja nastarenkaat aiheuttavat tuhansia kiven iskemiä ja halkeamia autojen tuulilaseihin juuri keväällä.

Tuulilasikorjaamoilla eletään parhaillaan vuoden sesonkiaikaa.

– Siinä vaiheessa kun lumet sulaa, niin kaikki hiekoitussepelit ja muut lähtevät liikkeelle. Myöskin nastat ja routavauriot tekevät tehtävänsä, että ihan ylivoimaisesti kiireisintä aikaa vietetään kyllä nyt, toteaa Carglassin operatiivinen johtaja Mikko Kytölä Herttoniemen liikkeestä.

Kytölä arvioi, että esimerkiksi Helsingin Herttoniemessä sijaitseva liike pystyy korjaamaan tuulilasivaurioita ja vaihtamaan tuulilaseja noin kymmenestä kahteenkymmeneen päivästä työstä riippuen.

Myös Suomen Tuulilasikorjaus Oy:n nokkamies, yrittäjä Timo Lahovaara viettää kevään kiireisimpiä päiviä.

– Ihmisten yleisin lausahdus tänne tullessa on, että luulin, että se ei halkea. Tuulilasissa oleva särö lähtee helposti halkeamaan, kun lämpötilat vaihtelevat. Talvella pakkanen tekee hallaa, mutta myös kesällä suora auringonpaiste.

Korjaamoilta muistutetaan, että pienikin särö kannattaa korjata.

– Suurin osa asiakkaista tulee kohtuuajassa. Silloin, kun siinä on vasta kiven isku tai nastan isku, mutta iso ryhmä tulee vasta sen jälkeen kun lasi on jo haljennut ja silloin korjaaminen on huomattavasti vaikeampaa jopa mahdotonta.

Ilmoituksia kymmeniätuhansia vuodessa

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vaurioituneista tuulilaseista tuli ilmoituksia vakuutusyhtiöille viime vuonna 67 015. Ilmoitusmäärät ovat kasvussa, sillä vuonna 2011 vahinkoilmoituksia tehtiin 55 451.

Näistä vahingoista suurin osa tulee kevätkuukausien aikana, muistuttaa OP-Pohjolan vastaava korvauslakimies Tuomas Siirala.

– Maalis-huhti-toukokuussa sattuu 6000-8000 vahinkoa kuukaudessa, että se on selkeästi korkeampi vahinkomäärä näinä kuukausina kuin muulloin.

Liikennevakuutuskeskuksen tilastoissa näkyy tietenkin vain ilmoitetut lasivahingot. Vakuutusyhtiöistä todetaankin heti, että jos vakuutusta ei löydy tai ilmoituksen jättää muuten tekemättä, ei kiven iskua myöskään tilastoida.

– On todennäköistä, että niitä on jokunen kymmenentuhatta vielä lisää sellaisia joita ei mihinkään vakuutukseen ilmoiteta, Siirala pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat