"Keuhkot löivät itsensä pois käytöstä" – Koronavirus oli tuhota Topias Palmin uran täysin, ja nyt Italiasta palannut tähti pelaa aivan väärässä sarjassa

6:27
Tulosruutu: Korisliigaan räjähtävästi palannut Topias Palmi kärsi aiemmin vakavista koronaviruksen aiheuttamista jälkioireista.

Susijengin takamiehen Topias Palmin koripalloura kävi kuilun partaalla, kun koronaviruksen jälkioireiden vaatima lääkitys teki pelaamisesta mahdotonta. Nyt Italiasta Suomeen palannut tamperelainen tuikkii Korisliigassa tähtenä.

Topias Palmi pelaa tällä hetkellä taitoihinsa nähden aivan väärässä sarjassa. Koripalloilijana parhaassa iässä oleva 27-vuotias takamies on kuitenkin hyvästä syystä jälleen Tampereella ja Pyrinnön riveissä.

Kahdella edelliskaudella Palmi edusti Italian pääsarjaseurassa menestynyttä Vanoli Cremonaa.

– Minulla oli italialaisseuran kanssa kolmen vuoden sopimus, mutta siihen oli tehty toisen ja kolmannen kauden väliin tällainen ulosostosopimus, jonka seura sitten käytti, Palmi selvittää MTV Urheilulle.

Hieman yllättävästi seuran heinäkuussa tekemä ratkaisu oli Palminkin puolelta toivottu.

– Onneksi kävi niin onnekkaasti, että seura Italiassa tajusi, että turhaan sen on minua siellä pitää, ja päästi kotiin.

Olennainen syy sopimuksen purkamiseen ja Palmin tyytyväisyyteen johtui hänen terveyshuolistaan. Susijengin pelaajan koko ura oli kesällä katkolla, kun hän söi vahvaa lääkitystä koronaviruksen aiheuttamiin keuhko-oireisiin.

Lääkitys esti pelaamisen, eikä sen lopettamisen mahdollisuudesta ollut lääkäreilläkään tarkkaa käsitystä. Pahimmillaan Palmin pelit parketilla olisivat voineet olla ohi ennen 27 ikävuotta.

– Kyllä sitä totta kai pelästyi, ja se aiheutti paljon päänvaivaa, Palmi myöntää.

Keuhkot löivät pois päältä

Palmin henkilökohtaiset vaikeudet koronan kanssa alkoivat vajaa vuosi sitten marraskuussa 2020, kun virus pyyhkäisi koko italialaisseuran lävitse. Vain kaksi pelaajaa säästyi tartunnalta.

Palmin tekemät koronavirustestit tartunnan jälkeen näyttivät positiivista kolmen viikon ajan. Lopulta negatiivinen tulos ja lääkärintarkastus mahdollistivat paluun Serie A -parketille.

– Pelaaminen oli hetken taas kivaa. Sitten helmikuussa tulivat uudet ongelmat ja keuhkot löivät itsensä pois käytöstä. Tuli sellainen tilanne, ettei ollut mahdollisuutta jatkaa kautta loppuun, Palmi kertoo.

Palmin kesä meni odotellessa. Yksinharjoittelua hän pystyi vielä jatkamaan, mutta koripallon kaltaista kontaktilajia ei vahva lääkitys mahdollistanut. Paluu Suomeen helpotti henkisesti.

– Tätä prosessia oli huomattavasti helpompi käydä läpi perheen ja tyttöystävän vierellä.

Yksi lääkärien esittämistä skenaarioista oli, että lääkitys jatkuu pysyvästi, mikä olisi tiennyt korisuran paketoimista.

– Jouduttiin tekemään verikokeita ja muita testejä, pystynkö lääkitystä lopettamaan. Se tiedostettiin siitä asti, kun sitä lääkettä alettiin ottaa, että tällainen sauma on, Palmi kertoo.

– Kuitenkin mitä pidemmälle tämä prosessi meni, ja alkoi olo parantua, aloin pikkuhiljaa tiedostaa, että kyllä tässä pelikentille paluu on vielä mahdollinen.

Sitä ennen Palmin ajatukset ehtivät käydä jo peliuran jälkeisessä ajassa. Tavalla tai toisella hän olisi halunnut jatkaa koripallon parissa.

Paluuottelussa huima pistesaalis

Suomessa tamperelaisella Palmilla oli yksi selvä paluuosoite, kotiseura Pyrintö, vaikka kiinnostusta varmasti riitti muuallakin.

– Sanotaan näin, että en tehnyt muille seuroille sitä helpoksi, että olisin lähtenyt muualle kuin Pyrintöön, Palmi virnistää.

Viime viikolla Palmi näytti, ettei hänen tähtistatuksensa Korisliigassa ole vailla perusteita. Heti ensimmäisessä ottelussaan Tampereen Pyynikillä Palmi täräytti pöytään 32 pisteen illan ja johdatti Pyrinnön voittoon Korihaista pistein 96–90.

Palmi pelasi ottelun omien sanojensa mukaan vielä keskenkuntoisena, joten vastaavanlaisia tehoiltoja sopii odottaa jatkossakin.

– Paluuottelu meni paremmin kuin osasin odottaa. Olin henkisesti valmistautunut olemaan todella aggressiivinen siinä pelissä. Halusin mahdollisimman nopeasti päästä takaisin vanhaan rytmiin. Sekin painoi takaraivossa, että en ollut Italiassa koreja tekevässä roolissa, ja halusin itselleni todistaa nopeasti, että pystyn ottamaan ratkaisuja ja pistämään palloa kuppiin, Palmi kertaa.

Mieto keskenkuntoisuus näkyi ottelussa pistesaldosta huolimatta.

– Puolustuspäässä joutui välillä vähän lepäilemään, kun loppui happi, mutta hyökkäyspäässä tuntui kulkevan. Huomasi, että on päässyt treenaamaan kesällä kuitenkin yksilötaitoa, Palmi sanoo.

"Yritämme juosta heiltä jalat alta"

Korisliigassa Palmin esityksistä ei välttämättä päästä nauttimaan pitkään, sillä Susijengin luottopelaajan tähtäin on yhä ulkomailla.

– Ei ole selkeätä päivämäärää tai deadlinea, mennään päivä kerrallaan. Aika harvakseltaan niitä mahdollisuuksia ulkomailta tippuu. Jokainen käydään kuitenkin kriittisesti läpi, oli sarja mikä hyvänsä. En halua lähteä ulkomaille vain ulkomaiden takia, vaan sen pitää olla askel eteenpäin uralla, Palmi paaluttaa.

Keskiviikkona Palmin Pyrintö isännöi toisen Korisliigan paluumuuttajan ja tähtitakamiehen Petteri Koposen edustamaa helsinkiläistä Seagullsia.

– On mielenkiintoinen peli ja tuo varmasti itsellekin ekstralatauksen, Palmi myhäilee.

– Seagulls on kokeneempi joukkue, ja he varmaan haluavat hidastaa pelirytmiä omalla pelityylillään. Me taas yritämme pitää pelirytmiä todella kovatempoisena ja juosta heiltä jalat alta. Siinä on kaksi aika vastakkaista lähtötapaa otteluun, Palmi ennakoi.

Huippuottelu Pyynikillä alkaa kello 18.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja