Ketkä ovat tyrkyllä Leijonien MM-kisajoukkueeseen? Yllätysnimi virittelee kevään sensaatiota

6:24
Videolla juttua Leijonien ja Venäjän torstaisesta ottelusta.

Jääkiekon kevään MM-kisat ovat jo aivan nurkan takana. Turnaus käynnistyy ensi viikolla Latviassa. Miltä Leijonien tilanne näyttää nyt, kun jäljellä on enää yksi valmistava ottelu? MTV Urheilu pureutui tilanteeseen.

Aivan kuten edellisissä kisoissa 2019, Leijonien MM-joukkue on rakentumassa pitkälti Euroopassa pelaavista pelaajista. Tämä siksi, koska suurin osa Suomen eturivin pelaajista on jatkamassa kauttaan NHL:n pudotuspeleissä. Näistä esimerkkejä ovat Mikko Rantanen, Aleksander Barkov, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen.

Tähän mennessä Suomen MM-joukkueeseen on nimetty yksi NHL-pelaaja: Buffalo Sabresin Arttu Ruotsalainen. Muita nimiä odotellaan yhä.

Samaan aikaan kun Leijonien GM Jere Lehtinen tekee omaa kartoitustyötä Pohjois-Amerikassa pelaavien pelaajien kanssa, Suomen valmennusjohdon katseet ovat Tshekin EHT-turnauksen ryhmässä. Siinä mukana on peräti 32 pelaajaa.

Mutta ketkä ovat vahvimmin tyrkyllä MM-kisajoukkueeseen? Ja keiden kohdalla joudutaan käymään vielä kovaa pohdintaa?

Tässä läpikäynti:

Vahvasti kisapaikassa kiinni

Maalivahdit

Harri Säteri (Sibir, KHL) ja Jussi Olkinuora (Magnitogorsk, KHL)

Leijonien maalivahtitilanne näyttää enemmän kuin lupaavalta kisojen alla. Suomi saa kisoihin vähintään kaksi huippuluokan veskaria. Säteri ja Olkinuora kun ovat jopa KHL:ssä aivan kirkkainta eliittiä. Oma kysymys on se, miten toimitaan, mikäli Leijonat saa esimerkiksi NHL-sensaation Kevin Lankisen tolppien väliin? Runsaudenpulaa!

Puolustajat

Oliwer Kaski (Omsk, KHL)

Tuore KHL-mestari Kaski takoi tällä kaudella kovaa jälkeä niin runkosarjassa kuin aivan vielä KHL:n finaaleissa asti. Kaskelle on tarjolla Leijonien ykkösylivoiman liberon paikka.

Ville Pokka (Omsk, KHL)

Toinen tuore KHL-mestari vakuutti torstain Venäjä-pelissä, ollen vuodenvarma lenkki Leijonien peräpäässä. Luottosoturi kisoihin.

Petteri Lindbohm (Biel, NLA)

Pokan kuvaus osuu myös Lindbohmiin. Kevään 2019 maailmanmestari on varmuudella kisoissa. Taso ei heilu, varma kuin mikä. Lindbohm tuo jykevyyttä Leijonien takalinjoille.

Atte Ohtamaa (Kärpät)

Kesällä takaisin Suomeen ja Kärppiin palaava Ohtamaa on yksi Leijonien puolustuksen luottohahmoista. Johtava pelaaja. Kisoihin, kisoihin.

Axel Rindell (Jukurit)

Kevään sensaatio on viritteillä. Tshekin EHT-turnauksessa kahteen otteluun kaksi maalia laukonut Rindell vakuutti jo kauden aiemmissa maajoukkuetapahtumissa. 21-vuotias puolustaja tuo Kasken ohella kiekollista osaamista ja luisteluvoimaa Leijonien peräpäähän. Yllätysnimi, jonka toinen jalka on jo kisakoneessa.

Hyökkääjät

Marko Anttila (Jokerit, KHL)

Jalosen luottosoturi, kevään 2019 MM-kultakapteeni. Edelleen iso roolipelaaja Leijonille.

Mikael Ruohomaa (Sibir, KHL)

Ruohomaa on hyvin lähellä kisapaikkaa, mikäli Leijonat ei saa esimerkiksi Roope Hintziä mukaan MM-joukkueeseen. Oma kysymys on se, että miten Ruohomaa pystyy kantamaan Leijonien kärkiketjujen sentterin roolia kisoissa. Pitäisi pystyä, mikäli Leijonat haluaa menestyä.

Anton Lundell (HIFK)

19-vuotias superlupaus koki ikävän takaiskun Ruotsin EHT-turnauksessa, kun sieltä mukaan tarttunut koronavirustauti piti hänet pitkään sivussa. Lundellilla meni oma aika päästä täyteen iskuun. Torstain Venäjä-pelissä Lundell antoi viitteitä siitä, että hän on valmis miesten MM-kisatasolle.

Veli-Matti Savinainen (Jokerit)

Energiapakkaus, vääntäjä ja kääntäjä. Kisoissa, kisoissa, ei mitään epäselvyyttä.

Hannes Björninen (Jokerit)

SM-liigakauden komeetta on vähintään Leijonien nelossentteri kisoissa. Ehkä vielä enemmän. Loistavana aloittajana äärimmäisen tärkeä lenkki erikoistilanteiden puolelle. Pomminvarmasti kisoissa.

Petri Kontiola (Ilves)

SM-liigan pistepörssin voittaja voi kantaa jopa yllättävän isoa roolia tulevissa kisoissa. Haussa on jopa aivan kärkisentterin rooli. Kontiolan taidot eivät ole kadonneet minnekään. Hän pääsi vauhtiin kauden edetessä. Joukkueesta tippuminen olisi yllätysuutinen.

Teemu Turunen (Jokerit, KHL)

Turunen on muodostanut hyvän tutkaparin Ruohomaan kanssa valmistavissa peleissä. Turunen on ollut jo hetken aikaa tyrkyllä MM-miehistöön. Nyt paikka on enemmän kuin lähellä. Turunen on jokerikortti Leijonien hyökkääviin ketjuihin. Tulosta pitää vain saada aikaan.

Jere Sallinen (HIFK)

Kevään 2019 MM-kultajoukkueen monitoimimies saattaa aloittaa kisat pienemmästä roolista. Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kuitenkin tietää, mitä hän saa Salliselta. Luottosoturi.

Saku Mäenalanen (Jokerit, KHL)

Mäenalasen paluu Eurooppaan ei sujunut aivan toivotulla tavalla. Mäenalanen on kuitenkin monikäyttöinen pelaaja Leijonien valmennusjohdolle. Hänen, Björnisen ja Anttilan muodostama trio näytti valmiilta nelosketjulta kisoihin.

Iiro Pakarinen (Jokerit, KHL)

Pakarinen jätti itsestään mainion vaikutelman valmistavissa peleissä. Hänen, Ruohomaan ja Turusen johtamassa ketjussa on potentiaalia myös kisoja ajatellen. Pakarinen on Jaloselle luotettava työjuhta.

Muut varmat MM-kisapelaajat:

Miika Koivisto (Växjö, SHL)

Arttu Ruotsalainen (Buffalo Sabres, NHL)

Lähellä, mutta onko kisoissa?

Puolustajat

Tony Sund (Davos, NLA)

Sund jätti itsestään vahvan vaikutelman kauden aiemmissa EHT-turnauksissa. Ruotsi-peli antaa vastauksia siihen, onko Sund viimeisten nimien joukossa mukana, kun MM-miehistöä valitaan.

Kim Nousiainen (KalPa)

Leijonien peräpäästä löytyy paljon rutiinia ja luotettavia oman pään luutia. Kiekollinen osaaminen ja voima on pieni kysymysmerkki. Tätä ajatellen hyvin liikkuva ja kiekollisesti rohkea Nousiainen on vahva vaihtoehto. 20-vuotias KalPa-puolustaja on aivan varmasti mukana viimemetrien pohdinnoissa.

Hyökkääjät

Jere Innala (HPK)

Innala takoi tällä kaudella kovaa jälkeä HPK:ssa. Hän väläytteli myös helmikuussa Ruotsin EHT-turnauksessa. Mutta. Onko MM-haaste vielä liian suuri? Pystyykö hän kantamaan Leijonien tulosketjujen roolia kovissa peleissä? Sitä kysymystä valmennusjohto joutuu nyt puntaroimaan.

Jere Karjalainen (Dinamo Riika, KHL)

Karjalainen iski kaksi isoa maalia torstain Venäjä-pelissä. Karjalaisen ensimmäinen KHL-kausi sujui takerrellen. Oma kysymys on se, löytyykö hänelle sopiva rooli kisajoukkueesta?

Niko Ojamäki (Linköping, SHL)

Sama kysymys koskee Ojamäkeä, joka oli mukana kevään 2019 MM-kisajoukkueessa. Ojamäen SHL-kausi oli hiljainen ja nihkeä. Leijonissa hän on paukuttanut kelvollista jälkeä (5 ottelua, 0+3). Mistä paikka kisoissa?

Markus Hännikäinen (Jokerit, KHL)

Hännikäinen uhkaa jäädä sivuraiteille MM-projektissa. Työlään ja romuluisen hyökkääjän Jokerit-paluu ei lähtenyt aivan toivotulla tavalla liikkeelle. Leijonien alempiin ketjuihin on tunkua ja Hännikäinen meinaa jäädä paitsioon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja