Keskusta räätälöi omat kynnyskysymyksensä hallitukseen menolle – pitää kiinni 18 maakunnan sotemallista

Keskusta sai maanantaina etuajassa valmiiksi vastauksensa hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyspatteristoon – ja päätyi ryydittämään vastauksiaan kymmenellä omalla kynnyskysymyksellään.

Niiden joukosta löytyy esimerkiksi keskustan viime kaudella hellimä 18 maakunnan malli, jonka pohjalta tulevankin hallituksen pitäisi siis sitoutua sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita turvaamaan. Yrittäjien ja yritysten verotusta ei keskustan mukaan saa kiristää, eikä maa- ja metsätaloutta kuormittaa uusilla kustannuksilla.

Perhevapaauudistus pitäisi toteuttaa, mutta niin, että vaikka isien ansiosidonnainen vapaa lisääntyy, äitien vastaava ei lyhene. Kotihoidon tuella lapsia pitäisi edelleen voida hoitaa kotona kolmen vuoden ikään asti.

Kynnyskysymysten listaa esittelivät medialle eduskunnassa ryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja varapuheenjohtaja Markus Lohi. Neljänneksi vaaleissa jäänyt ja karvaan tappion kokenut keskusta ei ole ensimmäisten joukossa tunkemassa uuteen hallitukseen, kaksikko myöntää. Kynnys on korkea.

–  Lähdemme siitä, että vastuu toimintakykyisen enemmistöhallituksen muodostamisesta on ensisijaisesti vaalien voittajilla. Jos siitä ei mitään tule, sen jälkeen voidaan palata asiaan, Kaikkonen muotoili.

Lue myös:

    Uusimmat