Mainos

Keskusta ihmettelee Emu-neuvottelujen viipymistä

Keskusta kiirehtii opposition ja hallituksen välisten Emua koskevien neuvottelujen aloittamista. Tänään koolla ollut keskustan puoluehallitus korosti, että kansallisesti suurta linjavalintaa tehtäessä on järkevä pyrkiä ylittämään hallituksen ja opposition välinen rajalinja.

Pääministeri Paavo Lipponen ilmoitti vappupuheessaan, että keskusteluja opposition kanssa voidaan käydä jo tänä keväänä alustavasti ja syksyllä neuvottelunomaisesti.

Keskustan johto on turhaan odotellut kutsua nuvottelupöytään. Pääministerin puheenvuoro ei ole johtanut mihinkään käytännön toimiin. Puheenjohtaja Esko Aho kaipaa nyt pikaista aloitetta hallituksen puolelta, jotta neuvotteluilla ehtisi olla jotain merkitystä.

Puoluehallitus toisti kannanotossaan Ahon aiemmin esittämän näkemyksen, jonka mukaan pelkkä Emuun meno ensimmäisten maiden joukossa ei riitä neuvottelun aiheeksi. Samalla tulee käsitellä päätöksentekotapaa ja tehdä perusteellinen arvio siitä, millaista talous-, työllisyys- ja aluepolitiikkaa Suomen tulisi eri vaihtoehdoissa harjoittaa.

Ahon mukaan keskusta ei kuitenkaan lähde nappulaksi sellaiseen peliin, jolla ainoastaan yritetään lisätä hallituksen sisäistä Emu-yhtenäisyyttä. Keskusta pitää tiukasti kiinni siitä, että eduskunnan on ratkaistava Emuun meno ns. vaikeutetussa perustuslain säätämisjärjestyksessä. Aho muistutti, ettei Ruotsilla ole ollut tässä suhteessa mitään "tulkintahaparointia".

Aho löytää muitakin yhtymäkohtia Suomen ja Ruotsin Emua koskevista päätöksentekotilanteista. Molemmat maat ovat taloudellisesti ja poliittisesti samanlaisessa tilanteessa uusina EU:n jäsenmaina. Lisäksi Ruotsin päätös vaikuttaa siihen, kuinka edullista tai epäedullista Suomen on lähteä talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen ensimmäisten maiden joukossa.

Keskusta aloitti tänään oman sisäisen Emu-päätöksensä valmistelun asiaa koskevalla seminaarilla. Puolueen on määrä päättää kannastaan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuun puolenvälin jälkeen. Tarkan ajankohdan päättää puoluehallitus elokuussa.

Tarkoituksena on ensin katsoa, mitä mieltä Ruotsin sosiaalidemokraatit ovat Ruotsin menosta Emuun omassa puoluekokouksessaan. Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen on vastustanut tällaista aikataulua. Hänen mielestään keskusta joutuu selkä seinää vasten, jos sekä Suomen että Ruotsin sosiaalidemokraatit pääsevät määrittelemään ensin kantansa.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.