Keskuskauppakamarin Romakkaniemi sanoo exit-veroa moraaliseksi poseeraukseksi, jolla ei ole mitään vaikutusta verotuloihin

8:13
Mitä budjettiriihestä jäi käteen? Videolla yhteiskuntatoimituksen päällikkö summaa tärkeimmät päätökset.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi syyttää opetusministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonia valehtelusta.

Andersson syytti perjantaina kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa siitä, että tämä edistää rikkaiden mahdollisuutta vältellä veroja.

– Tämä on rumaa. Se että Li Andersson syyttää Petteri Orpon haluavan ”edistää rikkaiden verovälttelyä” on hävytön vale. Exit-vero on moralistista poseerausta, jolla ei ole käytännössä mitään merkitystä verotulojen kannalta. Sen sijaan negatiivinen signaalivaikutus on ilmeinen, Romakkaniemi kirjoittaa Twitterissä.

Hän muistuttaa, että asiantuntijat pitivät valtiovarainministeriön selvityksessä kyseistä veroa nettohaitallisena, eivätkä suosittaneet sen käyttöönottoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tilastopäällikkö Mikko Mankki puolestaan pitää exit-veroa merkkinä yleisestä ajattelutavasta Suomessa, joka karkottaa ulkomaisia sijoittajia.

– Samaan kategoriaan voi laskea pääministerin puheet nelipäiväisestä työviikosta, hän kommentoi.

Marin nosti nelipäiväisen työviikon esiin hiljattain uutistoimisto Bloombergin haastattelussa.

Hallitus linjasi budjettiriihessään, että yksityishenkilöiden luovutusvoittoverotusta laajennetaan vuonna 2023 tilanteisiin, joissa omaisuuden myynti tapahtuu ulkomailla asuessa Suomessa kertyneen arvonnousun osalta. Yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä.

Exit-veroa eli arvonnousuveroa on kutsuttu myös maastamuuttoveroksi tai maastapoistumisveroksi, koska sillä halutaan puuttua Suomesta verosyistä ulkomaille muuttavien henkilöiden Suomessa kerättyyn varallisuuteen.

– Arvonnousuveron avulla estetään tilanteita, joissa henkilö välttelee veroja vaihtamalla kirjansa toiseen maahan. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että kokoomuksen mukaan rikkaiden ihmisten tulisi myös jatkossa voida välttää veroja siirtämällä rahojaan vakuutuskuoressa esimerkiksi Luxemburgiin, Andersson perusteli perjantaina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja