Keskiaikaiset kidutuskoneet esillä Pietarin inkvisitionäyttelyssä

Italialaistutkija rekonstruoi pari sataa erilaista kidutuskojetta, ja ympäri Eurooppaa kiertänyt inkvisitionäyttely on ollut yleisömenestys kaikkialla.

Haikara, valtaistuin, kummitädin viulu, Nürnbergin neitsyt. Kuulostaa viattomalta, mutta kyse on kidutusvälineistä, joita katolinen kirkko käytti satojen vuosien ajan taistelussa vääräoppisia vastaan. Inkvisitio vaali puhdasoppisuutta ja kidutti hengiltä miljoonia viattomia ihmisiä.

Inkvisitiossa käytettyjä kidutusvälineitä on jäljellä erittäin vähän, mutta italialainen historiantutkija Pierluigi Canovi on perusteellisen arkistotyön tuloksena rekonstruoinut pari sataa erilaista kojetta. Canovin ideoima inkvisitionäyttely on kiertänyt ympäri Eurooppaa, ja yleisömenestys on ollut joka paikassa taattu.

Pietarissa inkvisitionäyttely on sijoitettu Pietari-Paavalin linnoitukseen, jonne Venäjän tsaarit Pietari Suuresta alkaen on haudattu. Canovin mielestä linnoitus on erinomainen paikka näyttelylle. Samaisen linnoituksen tyrmässä on säilytetty muun muassa kirjailija Fjodor Dostojevskia ja Leninin veljeä, Aleksandr Uljanovia, joka hirtettiin myöhemmin.

Vaikka Venäjän historia ei tunne inkvisitioon verrattavaa oppijärjestelmää, saatettiin ihmisiä kiduttaa hengiltä ilman mitään syytä. Maaorjuuden aikana tavallisen talonpojan, musikan, oikeusturva oli isännän oikkujen armoilla. Myös noitavainoja esiintyi Venäjällä, kuten kaikkialla Euroopassa. Näyttelyä kiertävälle vieraalle nouseekin eittämättä mieleen myös Venäjän ja Neuvostoliiton kolkko lähihistoria, joka huipentui Stalinin vainoihin.

Canovin tietojen mukaan inkvisitio tappoi 500 vuoden aikana seitsemän miljoonaa ihmistä, kun taas kommunismin uhreja kertyi 70 vuodessa yli 100 miljoonaa.

- Inkvisition kiduttajat olivat Stalinin pyöveleiden rinnalla pelkkiä harrastelijoita.

Oikeuslaitos hallinnoi kidutusta

Vaikka inkvisitionäyttelyssä olevat "helvetinkoneet" vaikuttavat historiallisilta reliikeiltä, ei kidutus ole millään muotoa poistunut käytöstä. Sen sijaan nykyaikaiset kidutusmenetelmät ovat huomattavasti tehokkaampia ja sofistikoituneempia kuin keskiajan venytyspenkit ja peukaloruuvit.

Canovi sanoo, että inkvisitio ei tuntenut psykologista kidutusta. Psykologiaa oli korkeintaan se, että tutkittavalle näytettiin kidutuskammion laitteet, jolloin varsinaiseen käsittelyyn ei tarvinnut ryhtyä. Ilmeisesti Galileo Galilei joutui tällaisen tilanteen eteen ja perui puheensa aurinkokeskeisestä järjestelmästä.

Inkvisition aika ajoittuu väljästi vuosien 1200 ja 1800 väliin. Joskus inkvisitio on yhdistetty noitavainoihin, mutta kyseessä olivat kaksi eri asiaa. Noitavainoja esiintyi lähes koko Euroopassa, kun taas inkvisitio oli eteläeurooppalainen ilmiö, jonka katolinen kirkko kotiutti myös Latinalaiseen Amerikkaan. Inkvisition katsotaan olleen tehokkainta eli verisintä Espanjassa, missä kirkko ja oikeuslaitos toimivat saumattomassa yhteistyössä.

Yleensä kidutus suoritettiin kirkon aloitteesta, mutta oikeuslaitos hallinnoi toimintaa, jolloin kirkko tavallaan pesi kätensä tapahtumasta.

Venäläisiä näyttely naurattaa

Vaikka kidutus vaikuttaa nykyihmisen näkökulmasta terrorismilta, niin keskiajan kiduttajat tai uhritkaan tuskin epäilivät itse asian oikeutusta. Kidutuksen toteuttajat olivat yleensä miehiä ja uhrit usein naisia.

Naisen asema keskiajalla saattoi olla eläintäkin alhaisempi. Korkea asema yhteiskunnassa tosin suojeli naisia, mutta aatelisnainenkin saattoi joutua uhriksi. Lasten ja vanhusten kidutus oli virallisesti kielletty, mutta kieltoa ei aina noudatettu.

Canovi on yllättynyt siitä, kuinka eri tavoin ihmiset eri maissa suhtautuvat inkvisitionäyttelyyn. Katolilaisissa maissa vieraat poistuvat näyttelystä hiljaisina, jopa peloissaan. Venäläisiä kävijöitä näyttely ei tunnu samalla tavalla koskettavan.

- Venäläiset ovat uteliaita, suhtautuvat asiaan huumorilla ja jopa naureskelevat. Ensi näkemältä venäläisten reaktio tuntuu yllättävältä, kun ottaa huomioon imperiumin miljoonia uhreja vaatineen lähihistorian.

- Ehkä venäläisten suhtautumisessa on kyse jonkinlaisesta torjuntareaktiosta, arvelee Canovi.

Inkvisitionäyttely on avoinna Pietari-Paavalin linnoituksessa lokakuun puoliväliin saakka.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat