Keski-ikäiset yhdysvaltais- ja venäläismiehet rauhoittuvat, kun Matias naputtaa kirveellä ja taltalla: "Tiesin, että aihe kiinnostaa"

6:29
Niin rentouttavaa! Tämä Tuomelan video on kerännyt YouTubessa yli kaksi miljoonaa katsomiskertaa.

Matias tekee videoita Youtubeen hirsiverstaansa rakentamisesta. Suureen suosioon nousseet rakennusvideot kiinnostavat etenkin keski-ikäisiä venäläisiä ja amerikkalaisia.

31-vuotias Matias Tuomela on viiden lapsen isä, media-alan yrittäjä ja tubettaja.

Tuomela tekee omalle tontilleen unelmien monitoimihirsimökkiä, jossa hän haaveilee harjoittavansa käsitöitä, kun vapaa-aikaa yrittäjän työstä liikenee.

Projekti on työläs, sillä Tuomela tekee käytännössä kaiken käsin puiden kaatamisesta ja hirsien sahaamisesta lähtien. Kukaan muu ei tule asentamaan taloon seiniä, ikkunoita ja ovia.

Perinnerakentamisesta inspiroidun projektin hän on dokumentoinut Finnish Playground -nimeä kantavalle Youtube-kanavalleen. Sisältöjä seurataan tällä hetkellä silmä kovana ympäri maailmaa.

"Tiesin, että aihe kiinnostaa"

Media-alan yrittäjänä Tuomela tietää mitä sisällön tuottaminen sosiaaliseen mediaan vaatii, joten oman Youtube-kanavan luominen oli luonnollista ja helppoa.

– Tiesin, että aihe kiinnostaa. Olin siitä ihan varma. Olen ollut sen verran YouTuben ja sosiaalisen median kanssa tekemisissä ennenkin, että jos tekee laadukasta sisältöä persoonallisella otteella aiheesta, johon on kiinnostusta, niin kyllä se toimii.

Matiaksen suosituinta videota on katsottu yli kaksi miljoonaa kertaa.

Kohdeyleisöä keski-ikäiset venäläis- ja yhdysvaltalaismiehet

Siinä missä moni suomalainen YouTube-julkkis kerää yleisökseen nuoria, kiinnostavat Tuomelan nikkarointivideot suurimmaksi osaksi yli 40-vuotiaita miehiä Venäjältä ja Yhdysvalloista.

Suomalaiskatsojia koko seuraajakunnasta on vain kolme prosenttia. Mutta miksi?

– Tietysti siihen vaikuttaa se, että puhun videoilla englanniksi. Se ohjaa tosi paljon myös yleisöä. Monet seuraajat on kommenttien perusteella kaupunkilaisia ja ne haaveilevat käsillä tekemisestä, luonnosta ja tällaisesta puuhastelusta mitä kaupungissa on vaikeampi harrastaa. Osa seuraajista taas hakee inspiraatiota omaan rakentamiseen.

Tuomela kuvailee seuraajakuntaansa mukavaksi ja asialliseksi. Hänen videoistaan saama palaute on lähes 100-prosenttisesti positiivista.

Useiden kommentoijien mukaan Tuomelan nikkarointi on yksinkertaisesti vain niin rauhoittavaa katsella, että sen pariin uppoutuu tuntikausiksi.

– Tulee paljon palautetta, että ”onpa mahtavaa jälkeä”. Se on vähän hassua, sillä en koe olevani edes kauhean taitava, vaan rakentamisessa ihan amatööri. Ilmeisesti videoilla se näyttää siltä.

Se, että Tuomela tekee videoissaan välillä virheitä, on hänen mukaansa osa ideaa.

– Vaikka yritän noudattaa hirsirakentamisen perusperiaatteita, tekemääni sisältöä ei voi verrata mihinkään oppivideoihin. Kyseessä on ikään kuin oma oppimisprosessini. Jos tulee virheitä, niin pyrin kertomaan niistä ja missä tein väärin. Hirsirakentaminen itsessään on sellaista, että suurin osa virheistä tulee ilmi 20-40 vuoden päästä.

Samaistuttavuutta Tuomelan videoille tuo myös hänen perheensä, joka elää ja hengittää hirsimökkiprojektia samalla tasolla kuin hän itse.

"Se on niin meditatiivista hommaa"

Tuomela uskoo, että jos hän keskittäisi kaiken aikansa Youtube-kanavansa ylläpitämiseen, voisi se jossain vaiheessa toimia hänen ainoana työllistäjänään.

Suosio ja raha ei ole kuitenkaan hänen määränpäänsä, vaan se että hän voi rentoutua lempipuuhiensa parissa ja inspiroida muita.

– Kyllä mä uskon, että kanavalla olisi potentiaalia isompaankin. Ajatuksenani on kuitenkin tällä hetkellä katsella ja seurata mihin se kehittyy. Se on jo nyt harrastus, joka maksaa itsensä takaisin. Itse pidän tärkeänä sitä, että voin inspiroida muita. Se on isompi juttu, muut asiat ovat sivuseikkoja.

Mikä rakentamisesta sitten tekee loppupeleissä niin mukavaa? Tähän Tuomelalla on inspiroiva vastaus.

– Se on niin meditatiivista hommaa, kun saa kirveellä ja taltalla vähän naputella. Murheet ja ajantaju unohtuvat. Kun täyshirsisen rakennuksen sisälle menee ja siellä istuskelee, se todellakin rauhoittaa.

Katso yläpuolelta Tuomelan katsotuin video! 

Korjattu Tuomelan ikä 30-vuotiaasta 31-vuotiaaksi kello 10.50.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja