Keski-iän mässäily voi kostautua dementiana

Ruokavalion rukkaaminen terveelliseksi viimeistään keski-iässä auttaa suojautumaan dementialta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan pehmeiden, tyydyttymättömien rasvojen käyttö ja 3-5 kahvikuppia päivässä näyttävät suojaavan dementialta. Sen sijaan teenjuonnin ja dementian väliltä ei löydetty yhteyttä.

Ruokavalion yhteydestä dementiariskiin on ollut aiemmin vain vähän tietoa, ja tutkimustulokset ovat olleet ristiriitaisia. Terveystieteilijä Marjo Eskelinen on selvittänyt väitöstutkimuksessaan Itä-Suomen yliopistossa, että terveellinen ruokavalio keski-iässä vähentää dementiariskiä. Terveellistä ruokaa ovat esimerkiksi kasvikset, marjat, hedelmät ja kala. Epäterveellisiä puolestaan ovat makkarat, makeiset ja sokerijuomat.

Monet muistisairauksien jo aiemmin tunnetuista ehkäisykeinoista ovat samoja kuin sydän- ja verisuonitautien ehkäisykeinot. Niitä ovat verenpaineen, painon ja kolesterolin pitäminen kurissa. Myös liikunnan puute ja kakkostyypin diabetes lisäävät dementian riskiä.

Dementikkojen määrän on arvioitu jopa nelinkertaistuvan Suomessa seuraavan 50 vuoden aikana. Alzheimerin tauti on yleisin etenevistä muistisairauksista.

Muistisairauksien kehittyminen alkaa jo kauan ennen ensimmäisiä oireita. Esimerkiksi Alzheimerin aivomuutokset alkavat jo vuosikymmeniä ennen kuin tauti oireilee. 

Runsas kalaruoka kohentaa rasva-arvoja 

Kalan terveellisyydestä on saatu lisänäyttöä myös toisessa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Siinä mukana olleet lisäsivät kalan syöntiä kolmesta neljään kertaan viikossa. He söivät rasvaisia kaloja, kuten muikkuja, silakoita, lohta ja kirjolohta. Kalojen valmistuksessa ruoaksi ei käytetty voita eikä erilaisia kermoja.

Rasvaisten kalojen syönti näin tiheään lisäsi hyviä suuria HDL-kolesterolihiukkasia, jotka vähentävät sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Tutkijatohtori Maria Lankinen toteaa, että vaikka omat rasva-arvot olisivat kunnossa, omassa ruokavaliossa kannattaa suosia kalaa ja pehmeitä kasvirasvoja.

Aiemmissa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksissa on havaittu, että vähärasvaiset kalat puolestaan alentavat verenpainetta. Vähärasvaisia kaloja ovat esimerkiksi kuha ja ahven. 

Lue myös:

    Uusimmat