Kesätyöntekijän huolehdittava oikeuksistaan itse

Uudessa kesätyöpaikassa aloittavan nuoren kannattaa olla tarkkana. Tärkeä askel on työsopimuksen allekirjoittaminen - sen yhteydessä voi tarkistaa, että työnantaja hoitaa tehtävänsä työehtosopimuksen mukaisesti. Jos kirjallista sopimusta ei tarjota, on syytä huolestua.

Toisaalta myös työntekijällä on velvollisuutensa, ja esimerkiksi pienyrittäjälle epäonnistunut rekrytointi voi olla vakava tilanne.

Henna Kumpulalla on ollut kesätyömarkkinoilla menestystä. 16-vuotiaasta saakka kesät töissä viettänyt taloustieteen opiskelija sanoo, ettei häntä ole koskaan yritetty huijata.

- Aina on tehty kirjalliset työsopimukset ja hoidettu asiat.

 Kesätyöntekijän muistilista

-Tee työsopimus kirjallisesti.

-Kysy neuvoa. Jokaisella työntekijällä on oikeus saada perehdytystä työhönsä.

-Tarkista työvuorojen pituus. Laissa määritellään ikärajat muun muassa työvuorojen pituudelle ja ajankohdalle.

-Kysy, kuuluuko työhön suojavarustuksia.

-Tarkista palkanmaksun yhteydessä, että palkkatiedot ovat oikein.

-Huolehdi lomakorvauksista, kun kesätyösi loppuu.

-Pyydä työtodistus.

-Tutustu työpaikkasi työsuojeluvaltuutettuun ja luottamusmieheen. Heiltä saat tarvittaessa apua. 

Tällä hetkellä Kumpula työskentelee opintojen ohella Oulun Stockmannin palvelupisteessä. Kesällä työ on täyspäiväistä. Stockmannilla kesätyöntekijät perehdytetään huolellisesti, sanovat Kumpula ja hänen työkaverinsa, liiketalouden opiskelija Nicole Bär.

- Perehdytys on täällä parempaa kuin aiemmissa työpaikoissani, Bär kertoo.

Kumpula ja Bär kuuluvat ammattiliittoon ja tietävät, että sieltä saa tarvittaessa apua, jos epäkohtia ilmenee.

- Osa-aikaisesti työskentelevän opiskelijankin kannattaa kuulua liittoon ja työttömyyskassaan, jotta saa kerättyä ansiosidonnaiseen tarvittavat työpäivät täyteen, Kumpula sanoo.

Suulliset sopimukset ongelmallisia

Kaupan ala on nuorten suurin työllistäjä. Kaupan liiton mukaan kesätöitä on tänä vuonna tarjolla noin 20 000 nuorelle. 

Kesätyösuhteeseen liittyvät asiat eivät välttämättä ole nuorille selviä. Pari viikkoa sitten avautunut ammattiliittojen yhteinen Kesäduunari-infon puhelin on pirissyt tiuhaan.

- Eniten kyselyitä on tullut palkasta ja koeajasta. Myös työnantajat ovat halunneet selvittää, mikä on minimipalkka, joka nuorelle kuuluu, kertoo kesäduunarineuvoja Sini Siikström.

SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen palvelu on maksuton ja toimii nyt kymmenettä kesää. Vuosittain tulee yli 500 yhteydenottoa.

- Viime vuonna soittajista noin kymmenellä prosentilla oli ikävä kyllä suullinen työsopimus. Näissä tilanteissa työntekijälle jää vastuuvelvollisuus, jos esimerkiksi palkkaa on hänen mielestään maksettu liian vähän. Nuoren täytyisi silloin pystyä todistamaan käyty suullinen keskustelu palkasta, kertoo SAK:n nuorisosihteeri Tatu Tuomela.

Tänä kesänä nuoria muistutetaan verokortin tärkeydestä ministeriöiden ja keskusjärjestöjen yhteisellä kampanjalla. Tuomela huomauttaa, että pimeä palkanmaksu ei kerrytä eläkettä eikä nuorta ole vakuutettu työtapaturmien varalta.

Tutkimusten mukaan nuorille sattuu enemmän työtapaturmia kuin kokeneemmille työntekijöille. Tuomela painottaa, että nuorelle kuuluu kunnon perehdytys työhön. Sillä voidaan myös estää työtapaturmia.

Yrittäjä toivoo palveluhalua

Lapin yrittäjien varatoimitusjohtajan Martti Kankaanrannan mielestä kesätyöntekijän tärkein ominaisuus on palveluhalu. 

- Yksinkertaiset asiat, kuten asiakkaan tervehtiminen ja hymy, unohtuvat liian monesti.

Pahimmassa tapauksessa työntekijä ei edes saavu työpaikalle sovittuna aikana, ja yrittäjä joutuu soittelemaan hänen peräänsä.

Kankaanranta muistuttaa, että yrittäjien kannattaa suhtautua nuoriin työntekijöihin ennakkoluulottomasti. Nuorella on lupa olla oma persoonansa.

- Eräs huoltamoyrittäjä kertoi palkanneensa lävistetyn, irokeesikampauksisen nuoren, joka osoittautui parhaaksi kesätyöntekijäksi koskaan.

Lue myös:

    Uusimmat