Mainos

Kesä on sisältänyt yhden talvisen yksityiskohdan – pian lämpenee, mutta hirmuhelteistä on turha haaveilla

Keskimääräistä koleampi sää jatkuu edelleen. Ilmatieteen laitoksen mukaan ensi viikolla Suomeen virtaa jälleen viileää ilmaa lämpimämmän viikonlopun jälkeen.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) tuorein kuukausiennuste ennustaa samaa. Ennusteen mukaan keskimääräistä koleammat keli jatkuvat elokuulle.

Ensi viikolla lämpötilat jäävät ennusteen mukaan 1–3 astetta keskimääräisestä. Heinä–elokuun taitteeseen ei ole viitteitä poikkeavista lämpötiloista, mutta jälleen elokuun puolenvälin tienoilla lämpötilat jäisivät keskimääristä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala sanoo, että nopeakin vaihtelu lämpötiloissa pitää edelleen pintansa.

– Ensi viikon kolean alun jälkeen näyttäisi siltä, että loppuviikko on jälleen hieman lämpimämpi, Mustala sanoo.

Mustala muistuttaa, että yli kahden viikon päähän menevissä ennusteissa on paljon epävarmuustekijöitä.

Etelä-Euroopan helle ei suuntaa Suomeen

Tähän aikaan kesästä päivän ylimpien lämpötilojen tulisi olla yleisesti yli 20 asteessa.

– Vuoden lämpimin aika on nyt käsillä. Enemmän ja vähemmän tässä viime viikkoina on oltu normaalista kesäsäästä jäljessä, Mustala sanoo.

Samaan aikaan, kun Suomessa on eletty kenkkuilevan kesäsään kanssa, Etelä-Euroopassa on huhkittu läkähdyttävässä helleaallossa. Se ei ole yltämässä Suomeen asti. Mustala sanoo, että helteet pysyvät Kreikan ja Espanjan alueella.

Mustalan mukaan säässä on nyt vivahteita talvesta. Yleensä kesällä etelän ja pohjoisen lämpötilaerot tasoittuvat, kun ne talvella ovat keskimäärin suuriakin.

– Nyt on mennyt niin, että etelässä on lämmintä, mutta pohjoisessa viileää, Mustala sanoo.

Toistuuko toissavuotinen?

Kesä 2015 oli askelmerkeiltään samantyylinen kuin kuluva kesä. Kesä- ja heinäkuu olivat toivottaman sateisia ja viileitä. Tosin tänä kesänä vettä ei ole satanut samassa mittakaavassa, mutta lämpötilat muistuttavat toisiaan.

– Heinäkuussa ei tuolloin ollut yhtään hellepäivää. Elokuun alkupäivinä matalapaineen alue väistyi, ja elokuu olikin keleiltään hyvä, Mustala muistuttaa.

Tuolloin myös syyskuu oli keleiltään mitä mainioin.

– Saa nyt nähdä, miten käy. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.