Kesämökkiläiset vilkastuttavat päivystyksen – ”Otettu vähän ja päädytty nikkaroimaan”

Kesämökkiläisten tulo Mikkeliin näkyy keskussairaalan päivystyksessä esimerkiksi ongenkoukuilla ja vasaroilla sohineiden potilaiden määrän kasvuna.

Mikkeli on Suomen mökkivaltaisin kunta. Toisin kuin monien muiden kaupunkien sairaaloissa, siellä ei kesäaikaan hiljene.

– Kun väestö täällä melkein tuplaantuu kesäaikaan, se näkyy suoraan päivystyspalveluidenkin käytössä. Kesäkuukaudet ovat kaikista ruuhkaisimmat. Käynnit nousevat kymmeniä prosentteja, osastonylilääkäri Santeri Seppälä Mikkelin keskussairaalan päivystyspoliklinikalta sanoo.

Yleisimmät syyt ulkopaikkakuntalaisten päivystyskäynteihin ovat samat kuin yleisimmät syyt päivystyskäynteihin muulloinkin: akuutit infektiot ja vammat. Kesäaikaan ne voivat kuitenkin olla vähän omanlaisiaan.

– Jos miettii vaikka pientraumoja, niin ongenkoukkuja näkyy huomattava määrä, toisin kuin talvella. Samoin voi olla esimerkiksi vasaralla lyömisestä tulleita haavoja sormissa, mökkiläiset kun usein nikkaroivat jotakin pientä. Vakavampina tapauksina näkyvät esimerkiksi moottoripyöräonnettomuudet, joita talvella harvemmin on.

– Kyllä ihmisillä varmaan kaiken maailman grilliähkyjäkin tulee, mutta aika harva niiden takia kuitenkaan päivystykseen saakka joutuu tai lähtee tulemaan. Ei ole sellaista uusavuttomuutta, vaan osataan löytää keinot kotona.

Ruokamyrkytystapauksissakaan ei kesällä näy juuri kasvua.

– Ja päivystyksessä hankalimmat ruokamyrkytykset nähdään yleensä ulkomailta tulevilla matkailijoilla eikä mökkeilijöillä. Suomalainen ruoka on kuitenkin sen verran terveellistä, ja ihmiset osaavat laittaa sitä.

– Alkoholi näkyy päivystyksessä ympäri vuoden tosi isona asiana, ja jossain määrin se varmasti kesäaikaan lisääntyy. Kun ihmiset ovat lomalla, tulee ehkä jonkin verran normaalia enemmän otettua. Monesti haavoihinkin liittyy juuri se, että on otettu mökillä vähän alkoholia ja vielä päädytty nikkaroimaan jotakin. Ja tietysti festareiden kaltaisten isojen tapahtumien yhteydessä päivystyksessä nähdään ikävän paljon päihtyneitä ihmisiä.

Ulkopaikkakuntalaisilla voi olla myös perussairauksia, joiden vuoksi päivystykseen tullaan.

– Jos taustalla on esimerkiksi sydänsairautta, niin helteisiinhän liittyy sydänsairauksien pahenemista. Nähdään, että ottaa sydämen päälle ja on nestehukkaa. Niistä ei ole tarvinnut kyllä vielä tänä kesänä olla huolissaan, mutta kuumina kesinä tämän huomaa päivystyksessä selvästi, Seppälä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat