Kesämökin kalaherkut

Kesämökin parhaat kalaruoat valmistetaan itse ongituista ahdin antimista. Jos kala ei syö, voi mökillä turvautua lähikaupan tai torin tarjontaan.

Itse pyydetyn kalan valmistaminen ruoaksi on helppoa ja taloudellista. Kevyet ja terveelliset kalaruoat ovat tervetullut vaihtoehto pihville ja grillimakkaralle. Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa.

Sitruuna ja yrtit maustavat kesän kalaruoat

Ahven, kuha ja siika ovat suomalaisten suosikkeja, mutta myös muista kaloista kuten hauesta ja särjestä syntyy herkullista mökkiruokaa.

Kesäiset kalaruoat maustetaan sitruunalla ja tuoreilla yrteillä. Kalojen mietoa makua ei kannata peittää liian voimakkailla mausteilla. Helppo ja nopea tuoreen leivän kanssa on täydellinen kesälounas.

Valkoviinissä haudutettu ahven kevätvihannesten kera maistuu paremmillekin mökkivieraille. Sateisena päivä kannattaa kokeilla kesämökin uunissa paistettua savusiikalasagnea.

Kalasaalis grilliin

Kalat sopivat loistavasti myös grilliin joko sellaisenaan tai kasvisten kera nyyteissä tai vartaissa. maistuu grillatun kalan kastikkeena.

Siikafileestä voi valmistaa esimerkiksi maukkaita grillinyyttejä tai ihanan suolaisia siika-kylmäsavulohirullia. on ihanaa uusien perunoiden ja kesäisen salaatin kanssa.

on täydellinen vaihtoehto aurinkoisen kesäpäivän lounaaksi, mutta salaatti toimii myös grilliruoan lisukkeena.

Jos kalasaalis jää pieneksi, osta lähikaupasta tuoretta lohifileetä ja valmista hiillostettua lohta Henri Alénin reseptillä.

Kevyesti paahdettuja ahvenia ja rakuuna-siiderikastiketta

Kevyesti paahdetut ahvenet saavat seurakseen rakuuna-siiderikastikkeen sekä tuoreilla nokkosilla höystettyjä uusia perunoita.

400 g ahvenfileitä
2 rkl öljyä tai voita
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
2 rkl sitruunamehua

Rakuuna-siiderikastike:

3 rkl hienonnettua sipulia
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl siideriä
2 tl kuivattua rakuunaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl vaaleaa suurusta
50 g voita
vastajauhettua valkopippuria
suolaa

Valmista ensin kastike. Pane kattilaan sipuli, viinietikka, valkoviini ja vesi. Lisää kattilaan tässä vaiheessa myös kuivattu rakuuna. Hauduta kunnes neste on haihtunut puoleen.

Siivilöi liemi ja pane takaisin kattilaan. Lisää kerma ja kiehauta. Vispaa kylmä voi joukkoon sauvasekoittimella. Kiehauta ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Kypsennä ahvenfileet vasta juuri ennen tarjoilua. Suolaa ja pippuroi fileiden pinta. Paista ne pannulla kevyesti öljyssä tai voissa. Mausta sitruunamehulla.

Teksti: MTV3

Kuvat: Lehtikuva, MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat