Kesälomille lähtevä eduskunta: Hyvästi markalle

Huomenna kesälomille lähtenyt eduskunta teki kevätkaudellaan historiallisen ja kauaskantoisen päätöksen. Se vahvisti 17. huhtikuuta Suomen liittymisen talous- ja rahaliitto Emuun. Päätöksen myötä Suomen markka poistuu käytöstä vuonna 2002 ja me ryhdymme maksamaan ostoksemme euroilla.

Historiallinen ratkaisu syntyi äänin 136-61. Keskustaopposition mielestä Suomen ei olisi nyt pitänyt sitoutua Emuun. Kesäloman alla eduskunta hyväksyi vielä EU:n laajentumista valmistelevan Amsterdamin sopimuksen. Tämä päätös syntyi lähes yksimielisesti.

Ratkaisun hetkellä oli poissa peräti 85 kansanedustajaa, mikä herätti paljon jälkipuhetta eduskunnan sisällä. Eräs tapahtunutta paheksunut arveli, että äänestysprosentti olisi saattanut jopa olla kauniimpi, jos asia olisi Suomessakin ratkaistu kansanäänestyksessä.

Viime syksyn budjettisopua koetellut kiista puolustusvoimien uusista helikoptereista ratkesi huhtikuussa. Hallitus joutui taipumaan siihen, että eduskunta leikkasi sen esittämistä kopterirahoista 1,6 miljardia ja torjui kokonaan taistelukoptereiden hankkimisen.

Kevätkaudella alkanut valtiosääntöuudistuksen käsittely jatkuu syksyllä. Hallitus- ja oppositioryhmät kiistelevät erityisesti siitä, miten pääministerin valinnan tapaa muutetaan. Eduskunnassa on myös paineita tarkentaa hallituksen esityksessä epäselväksi jäänyttä ulkopoliittisen vallan jakoa presidentin ja valtioneuvoston kesken.

Syksyyn lykkääntyi myös ex-pankinjohtaja Ulf Sundqvistin tapauksen käsittely. Perustuslakivaliokunta on tutkinut entisen ministerin Arja Alhon (sd.) toimien lainmukaisuutta Sundqvistin vahingonkorvauksia koskevassa asiassa. Jupakka johti viime syksynä Alhon eroamiseen hallituksesta.

Jumala säilyi rikoslaissa

Kevään suurimpia uudistuksia olivat koululait. Valintakokeiden käyttö peruskoulussa rajattiin erityiskouluihin sekä lähinnä taito- ja taideaineisiin. Kuusivuotiaiden maksuttoman esiopetuksen alkaminen lykkääntyi ainakin vuoden 2000 syksyyn. Rikoslain uudistuksessa luotiin raiskauksille uusi asteikko ja kovennettiin alimpia rangaistuksia. Tavoitteena on saada entistä useammat tapaukset tuomiolle.

Jumalan pilkkaamisen kielto säilyy rikoslaissa vastoin alkuperäisiä kaavailuja. Eduskunta säilytti kiellon tiukan äänestyksen jälkeen. Kevään viimeisinä asioina eduskunta hyväksyi Enson ja ruotsalaisen Storan yhdistämisen sekä ensi vuotta koskevat verolait. Veroista päättäminen jo keväällä oli täysin poikkeuksellista. Nyt se oli mahdollista, koska ensi vuoden veroista sovittiin jo viime syksyn tuloratkaisun yhteydessä.

Hallitus joutui vastaamaan kevään aikana kolmeen opposition välikysymykseen. Kristillisen liiton kysymys koski kansalaisten turvallisuutta. Keskusta iski hallitusta maatalouden ja perusopetuksen ongelmilla.

Kaksi uutta kansanedustajaa

Eduskunta sai kaksi uutta kansanedustajaa, kun Paavo Nikula (vihr.) siirtyi valtioneuvoston oikeuskansleriksi ja Asko Apukka (vas.) Kansaneläkelaitoksen johtajaksi. Tilalle tulivat Rauha-Maria Mertjärvi (vihr.) ja Matti Huutola (vas.). Risto Kuisman liitto nuorsuomalaisten kanssa jäi alle vuoden mittaiseksi. Hän perusti oman "remonttiryhmänsä" ja kokoaa nyt omaa puoluetta. Kuisma valittiin alun perin eduskuntaan SDP:n ehdokkaana.

Parisataa nuorta eri puolilta Suomea pääsi toukokuussa kokeilemaan, miltä tuntuu istua kansanedustajan jakarandatuolilla ja tentata hallituksen ministereitä.

Nuorisoparlamentti herätti ihastusta esimerkillisillä käytöstavoillaan. Nämä "edustajat" malttoivat istua paikoillaan, eivät hälisseet salissa ja äänestyksistäkin oli pois epätavallisen pieni joukko.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat