Kesäkurpitsan sato on runsaimmillaan heinäkuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana. Tämä monikäyttöinen kasvis sopii keittojen, grilliruokien, salaattien ja monien lämpimien kasvisruokien pääraaka-ainekseksi tai täydentämään muiden ruoka-aineiden makuja.
Kesäkurpitsa on valittu myös vuoden vihannekseksi, koska tämä kasvis on hyvin monipuolinen ja sopii yhä paremmin myös suomalaisten ruokapöytiin. Nykyisin suomalaiset syövät noin puoli kiloa kesäkurpitsaa vuosittain henkeä kohti. Se on varsin vähän verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin, joissa tätä vihannesta kulutetaan monin verroin. Suomalaisten kulutus vastaa yhtä isohkoa kesäkurpitsaa henkeä kohti vuodessa.
Kesäkurpitsa maistuu hyvältä karkeana raasteena tai kuutioina erilaisissa salaateissa, mutta on varsinainen monikäyttökasvis lämpimissä ruuissa. Lisäksi se sopii muiden kurpitsojen tapaan hyvin myös säilöttäväksi. Sitä kannattaa kokeilla myös leivonnassa mehevöittäjänä.




