Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kesäkurpitsan makuja

Valokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala Oy
Valokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala OyValokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala
Julkaistu 16.10.2003 14:21

Kesäkurpitsan sato on runsaimmillaan heinäkuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana. Tämä monikäyttöinen kasvis sopii keittojen, grilliruokien, salaattien ja monien lämpimien kasvisruokien pääraaka-ainekseksi tai täydentämään muiden ruoka-aineiden makuja.

Kesäkurpitsa on valittu myös vuoden vihannekseksi, koska tämä kasvis on hyvin monipuolinen ja sopii yhä paremmin myös suomalaisten ruokapöytiin. Nykyisin suomalaiset syövät noin puoli kiloa kesäkurpitsaa vuosittain henkeä kohti. Se on varsin vähän verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin, joissa tätä vihannesta kulutetaan monin verroin. Suomalaisten kulutus vastaa yhtä isohkoa kesäkurpitsaa henkeä kohti vuodessa.

Kesäkurpitsa maistuu hyvältä karkeana raasteena tai kuutioina erilaisissa salaateissa, mutta on varsinainen monikäyttökasvis lämpimissä ruuissa. Lisäksi se sopii muiden kurpitsojen tapaan hyvin myös säilöttäväksi. Sitä kannattaa kokeilla myös leivonnassa mehevöittäjänä.

Valokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala Oy
Valokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala OyValokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala

Kesäkurpitsat kannattaa korjata pieninä talteen, sillä jos sadon antaa kypsyä isoksi, jää satokausi lyhyemmäksi ja kappalemääräinen sato pieneksi. Pienet hedelmät ovat näyttävämpiä, maukkaampia ja mehukkaampia tuorekäytössä kuin isot. Varsinkin Italiassa herkutellaan myös raakileilla ja kesäkurpitsan kukilla, joita tarjoillaan sellaisenaan salaatissa, täytettyinä tai kevyesti friteerattuina.

Tuorekäytössä kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan noin 10 - 20 sentin mittaisina. Tämän jälkeen vihanneksen malto kiinteytyy ja mehukkuus vähenee. Isoiksi kasvaneet kesäkurpitsat sopivat parhaiten säilöntään, "pihveinä" grillattaviksi tai uunissa täytettäviksi. Grillatessa pintaan sipaistaan yrteillä tai fenkolijauheella maustettua öljyä. Täytteeksi sopivat koverretun sisuksen lisäksi esimerkiksi liha, kala, kasvikset, juusto ja yrtit.

Säilytys

Valokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala OyValokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala OyValokuvaaja Teija Tuisku, Studio Skaala

Kesäkurpitsat säilyvät jopa muutaman viikon + 4 - 14 asteen lämmössä haihdunnalta suojattuna. Läheisyydessä ei tulisi säilyttää etyleeniä erittäviä hedelmiä kuten omenoita, jotka saatavat muuttaa kesäkurpitsan makua ja nopeuttaa sen vanhentumista. Huoneenlämmössä isot kesäkurpitsat säilyvät noin viikon. Isokokoiset, vihreät kesäkurpitsat saatavat säilyä viileässä, haihdunnalta suojattuna, jopa kuukausiakin. Kesäkurpitsan kuutioita ja raastetta voidaan pakastaa annospakkauksissa myös sellaisenaan, jolloin ryöppääminen ei ole tarpeellista.

(Lähde: Kotimaiset Kasvikset)

Reseptejä kesäkurpitsalle:

Kuvaaja: Sanna PeurakoskiKuvaaja: Sanna PeurakoskiKuvaaja: Sanna Peurakoski

Kesäkurpitsasalaatti
Kesäkurpitsawokki Kesäkurpitsa-jauhelihalaatikko Sadonkorjuusämpylät Kesäkurpitsa-fetapaistos Basilikakasvispaistos Kesäkurpitsa chutney 1 Mausteinen papu-vihanneskeitto
Italialainen kasvis-pestokeitto
Inkiväärijuurekset Sitruunamarinoidut paahdetut kasvikset Kirjolohi-kasvislasagne Einon kesäkurpitsavuoka
Intialainen kesäkurpitsapannu
Itämaista kalaa
Sieni-kesäkurpitsaleivät
Kesäkurpitsa-katkarapucouscous Tomaatti-kesäkurpitsavuoka
Pestokuorrutteiset kesäkurpitsaviipaleet Aniksen makuinen kesäkurpitsakeitto Ratatouille Täytetyt kasvikset Täytetyt kesäkurpitsat 1 ja 2 Täytetyt kesäkurpitsat Einon tapaan Kesäkurpitsacurry ja paprikanuudelit- tai riisi
Grillattua kesäkurpitsaa
Kesäkurpitsakakku
Kesäkurpitsa-puolukkakakku

Säilykkeet:

Kuva: Sanna PeurakoskiKuva: Sanna PeurakoskiKuva: Sanna Peurakoski

Kesäkurpitsa-punaherukkahillo/hyytelö
Kesäkurpitsa-sitruunamarmeladi
Kesäkurpitsahillo
Kesäkurpitsaa mausteliemessä

Lisää aiheesta:

Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut" Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiäRavintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä" Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivääNyt paljastui tietoa Linnan juhlien ruoista
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:21
    Perhe

    Wenla asuu lapsensa kanssa puolet vuodesta poissa kotoa – "Ei muuta kuin vauva kainaloon ja menoksi"

  • Eilen16:55
    Moottorikelkat

    Omistatko moottorikelkan? Varmista yksi asia – muuten vaarana "huomattavat kulut"

  • Eilen14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • Eilen11:14
    Linnan juhlat

    Ravintolayrittäjä Elias ilahtui Linnan juhlien säräuutisesta – "Suurin osa ei tiedä"

  • Eilen09:17
    Linnan juhlat

    Poikkeuksellinen perinneruoka Linnan juhliin: Valmistaminen kestää jopa 4–5 päivää