Kesäkurpitsan makuja

Kesäkurpitsan sato on runsaimmillaan heinäkuun lopun ja syyskuun alun välisenä aikana. Tämä monikäyttöinen kasvis sopii keittojen, grilliruokien, salaattien ja monien lämpimien kasvisruokien pääraaka-ainekseksi tai täydentämään muiden ruoka-aineiden makuja.

Kesäkurpitsa on valittu myös vuoden vihannekseksi, koska tämä kasvis on hyvin monipuolinen ja sopii yhä paremmin myös suomalaisten ruokapöytiin. Nykyisin suomalaiset syövät noin puoli kiloa kesäkurpitsaa vuosittain henkeä kohti. Se on varsin vähän verrattuna esimerkiksi Välimeren maihin, joissa tätä vihannesta kulutetaan monin verroin. Suomalaisten kulutus vastaa yhtä isohkoa kesäkurpitsaa henkeä kohti vuodessa.

Kesäkurpitsa maistuu hyvältä karkeana raasteena tai kuutioina erilaisissa salaateissa, mutta on varsinainen monikäyttökasvis lämpimissä ruuissa. Lisäksi se sopii muiden kurpitsojen tapaan hyvin myös säilöttäväksi. Sitä kannattaa kokeilla myös leivonnassa mehevöittäjänä.

Kesäkurpitsat kannattaa korjata pieninä talteen, sillä jos sadon antaa kypsyä isoksi, jää satokausi lyhyemmäksi ja kappalemääräinen sato pieneksi. Pienet hedelmät ovat näyttävämpiä, maukkaampia ja mehukkaampia tuorekäytössä kuin isot. Varsinkin Italiassa herkutellaan myös raakileilla ja kesäkurpitsan kukilla, joita tarjoillaan sellaisenaan salaatissa, täytettyinä tai kevyesti friteerattuina.

Tuorekäytössä kesäkurpitsat ovat maukkaimmillaan noin 10 - 20 sentin mittaisina. Tämän jälkeen vihanneksen malto kiinteytyy ja mehukkuus vähenee. Isoiksi kasvaneet kesäkurpitsat sopivat parhaiten säilöntään, "pihveinä" grillattaviksi tai uunissa täytettäviksi. Grillatessa pintaan sipaistaan yrteillä tai fenkolijauheella maustettua öljyä. Täytteeksi sopivat koverretun sisuksen lisäksi esimerkiksi liha, kala, kasvikset, juusto ja yrtit.

Säilytys

Kesäkurpitsat säilyvät jopa muutaman viikon + 4 - 14 asteen lämmössä haihdunnalta suojattuna. Läheisyydessä ei tulisi säilyttää etyleeniä erittäviä hedelmiä kuten omenoita, jotka saatavat muuttaa kesäkurpitsan makua ja nopeuttaa sen vanhentumista. Huoneenlämmössä isot kesäkurpitsat säilyvät noin viikon. Isokokoiset, vihreät kesäkurpitsat saatavat säilyä viileässä, haihdunnalta suojattuna, jopa kuukausiakin. Kesäkurpitsan kuutioita ja raastetta voidaan pakastaa annospakkauksissa myös sellaisenaan, jolloin ryöppääminen ei ole tarpeellista.

(Lähde: Kotimaiset Kasvikset)

Reseptejä kesäkurpitsalle:

Säilykkeet:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja