Kesäillan vetonaula kiinnitti kaikkien huomion – variksen poikanen vietti iltaa satojen ihmisten kanssa Helsingin Esplanadin puistossa: "Se ei tuntunut ymmärtävän olevansa varis"

0:19
Hullunkurinen variksen poikanen nuokkuu ja torkkuu auringossa.

Kesy variksen poikanen ilahdutti aiemmin tällä viikolla ihmisiä Helsingin Esplanadin puistossa, mutta aiheutti myös paniikkia. 

Aurinkoinen sää ja rasismin vastainen Black Lives Matter -mielenosoitus keräsivät viime keskiviikkona sankoin joukoin väkeä Helsingin keskustaan. Ihmisten joukossa tallusteli myös nuori variksen poikanen. 

– Vietimme ystävien kanssa kesäiltaa Helsingin Esplanadin puistossa, kun huomasimme hauskan näköisen variksen poikasen, joka vaappui viereemme.

– Puisto oli aivan täynnä ihmisiä ja meteli oli kova, mutta poikanen ei pelännyt lainkaan. Olihan se pakko saada videolle, nainen kertoo MTV Uutisille.

"Ei tuntunut ymmärtävän olevansa varis"

Poikasen lähentely-yritykset ja hullunkurinen olemus kiinnittivät kaikkien puistossa olleiden ihmisten huomion.

– Varis oli ehdoton kesäillan vetonaula. Suloinen poikanen rääkyi meiltä ruokaa ja torkahteli ihmisistä välittämättä.

– Se vaihtoi säännöllisesti paikkaa muiden ihmisten luo eikä oikein tuntunut ymmärtävän olevansa varis, nainen muistelee.

"Eräs ihminen pelästyi ja heitti kengällä"

Poikasen emoa ei näkynyt missään ja puistossa olleet huolestuivat, että emo oli hylännyt sen.

Varis lähestyi ihmisiä tuttavallisesti, vaikka kaikki eivät suhtautuneet yhtä iloisesti harmittoman poikasen läsnäoloon.

– Kun varis lähestyi toista ystäväjoukkoa, eräs ihminen pelästyi ja heitti sitä kengällä. Kenkä osui poikaseen ja se kellahti selälleen. Silti poikanen ei ymmärtänyt lähteä karkuun, vaan jäi siihen ihmettelemään, nainen kauhistelee.

Yksinäinen poikanen on parasta jättää rauhaan

Varis munii huhti-toukokuussa. Monet variksen poikaset ovatkin jo ehtineet kuoriutua.

Birdlife Suomi ry:n tiedottaja Jan Södersved muistuttaa, että yksinäinen variksen poikanen saattaa vaikuttaa hylätyltä, mutta on hyvin tavallista, että sen emo on kauempana hakemassa ruokaa. Siksi on parasta, että poistuu ja jättää poikasen rauhaan.

– Tavallisesti poikasen emot tulevat ruokkimaan sitä vasta, kun on rauhallisempaa. Ruokintavälit voivat olla hyvin pitkiä. 

– Jos huolestuttaa ja on pidemmän tarkkailun jälkeen vakuuttunut siitä, että poikanen on hylätty, voi ottaa yhteyttä paikalliseen lintuyhdistykseen tai eläinsuojeluun, Södersved ohjeistaa.

Helposti ihmisiin leimautuva linnun poikanen voi pelästyttää monen lintupelosta kärsivän. Södersved korostaa, että väkivaltainen käytös ei koskaan ole oikea ratkaisu tilanteesta ulospääsyyn.

– Jos pelkäät lintuja ja koet tilanteen uhkaavana, poistu itse tilanteesta. Lintua ei missään nimessä saa heittää millään, hän sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja